劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
華北平原黃泛區+江南士大夫屠宰場
全部都係垃圾

睇返支那歷史,始終都係有山嘅地方或者蠻夷,先出得多豪傑
歷史又好,小說又好,講親「番兵番將」,唔理佢係北方草原來定係西域、南洋抑或東瀛來,全部好似天兵下凡噉。根本支那文化自己都默認「番鬼」自然就係好打d
港豬同政棍相輔相成

姨學價值觀等於香港過去五十年都自掘緊墳墓

的確係自掘墳墓
李光耀一個外江佬,1992年嗰次tvb訪問已經講,五十年後,中國係唔會容許香港同廣東有分別。香港如果搞西方自由民主制度,會搞到廣東有樣學樣。廣東有樣學樣,就等於輕則衝擊中共政權,重則分裂中國。(同所謂「姨學」嘅諗法差唔多。)(留意嗰時中國大陸仲係相當窮,廣東嘅經濟亦未崛起拋離中國其他地區。)
就算再差嘅政治人,200X年,慢過李光耀十幾年,都應該睇得出香港嘅前途註定點掛?
但係居然到2020年,梁家傑(都算泛民領袖,香港精英啦掛?)都仲講得出,點估到共產黨咁衰。(李光耀都已經九十幾歲死鳩咗。。。)

問題在於香港人當佢係明星、救世主
同埋以為打國際線就改變到香港

黑心d講句,兩邊都抵死
費拉自己追捧政棍,貼埋錢畀人流亡
政棍冇自知之明,好心你冇李承晚李光耀呢d料就借me2讓賢啦
呢度我有一個問題請大家諗諗

點解唔同年代嘅香港人(或者粵人),一樣都係精英嘅,佢哋嘅政治決斷同魄力,會爭咁遠?

我舉一個歷史人物
李孝式,馬來亞獨立運動人物,係馬來亞首任財政部長。
實情佢鄉下係信宜,屋企係士大夫,細個喺廣州大,中學喺香港,大學喺倫敦同劍橋。24歲去咗馬來亞,一路做生意,做「華人」領袖,卒之參與馬來亞獨立運動。詳情自己睇wiki。
https://en.wikipedia.org/wiki/H._S._Lee
https://zh.wikipedia.org/wiki/李孝式

對比下今時今日香港d「知識分子」、「大有錢佬」,讀書讀得叻嘅人大把,做生意發大達嘅人大把,但係點解咁多人都咁鍾意奶共產黨奶北佬?
其實「高等人種」唔係以前嘅高等人種
劍橋牛津今日亦都已經係藏污納垢之地
1910年代係英國巔峰 如日中天時期 你姨對一戰前人嘅德性推崇至極
咁比法當然無得比
又咁講,劉仲敬都話過白左點不堪都高等過班成日話西方沒落既右派費拉
呢個都真
但個天花板整體上嚟講係跌緊
呢個係肉眼可見
牛爺爺

btw連登都唔少
嗰個真香港人睇嚟係磺胺加港豬,完美組合。
而家嗰啲係知道份子,點同以前比。不過唔好話好似李孝式咁既知識份子,就連普通人,東亞都好似比一百年前退化咗唔止一個量級。好似連基本認知都喪失埋咁。
最近睇完幾本講巴爾幹、感性主義,雖然佢選材解釋唔完全正確,但用類比既方法講得幾清晰,而佢地及我地面前既都係「俄」,只係俄羅斯定「黃俄」之別
習大大是堂堂正正炎黃子孫
垃圾…
我覺得支那解體邊界係吳楚 (湖北、江浙)
吳楚以南都有機會解體 去到湖北同江南就無機會 因為一解就成個中國全部分解 難度比較大
福建定廣東歷史都係第一時間稱帝
第一次係南越東越都稱過帝 同漢朝平排坐
第二次直頭wfc 殷國得五個縣都夠膽稱帝 南漢就更早 同浙江、湖南嗰種連唇亡齒寒嘅勸諫都無動於衷 莫講話對逐鹿中原霸權 同名份威勢嘅圖謀 就連割據都無意
最後三藩都係福建廣東加雲南

吳楚當年都係支那外圍
秦代亡秦必楚 漢代經常諸侯王叛亂
但今日已經湖北人同河南人差唔多 而中國存在與否其實睇在江浙仲肯唔肯科水 江浙變咗無咗滇閩粵之後嘅名副其實嘅中國領袖

至於滿洲係咪垃圾人種 係咪鬼國其實無關痛癢
佢位處日韓俄勢力交界 唔理當地人意願係點 點都會分裂出嚟 何況當地又有先例可以引用
山東係有錢先可以聲大夾惡 人人見到佢支
河南河北陝西嗰啲一早開發嘅地方 窮到連支都支唔起 支咗都冇人留意

直覺覺得依啲地方一定支過山東

呢個同歷史上開發時間係一致
鄭衛曹宋走廊係春秋經濟文化精華地帶
齊國嘅五都、魯國嘅洙泗係戰國西漢先發跡 春秋初期同荒地差唔多
英國既朋友,小心政治大台既出現
https://lih.kg/2721682

呢個?
明朝果時,浙江義烏都出過戚家軍既
要睇吓係星辰大海定八個大大先。如果係後者先,就好大機會無個地方獨立到,最好結果係西方扶值南方沿海各省建國,滇粵桂閩為鐵膽。壞既話就大家一齊做中華斯坦。江浙可能照以往慣例投八個大大,但如果係星辰大海既話,江浙可能係日本扶持下獨立。但江浙一定係界線。山東要分沿海同內陸,沿海同日韓滿洲關係密切,內陸就係黃泛區義和團集中地。
滿洲好大機會歸俄,呢個喺七十年前就應該發生。前者先既話湖北應該係混戰區。後者既話就係八個大大既囊中物。
但係俄羅斯連阿美尼亞都保唔到,仲遠既滿洲會保到?
高加索係天花板
東三省係鬼國
係地板
呢種秩序真空莫講話俄羅斯
連法輪功都會保得到
呢個係因為美國要令俄佬放棄大陸體系去東亞分餅仔既緣故,其實而家俄佬最大既問題係既要又要仲要,既要保住東歐,又要保住中亞,仲要插手中東。係資源不足既情況下,佢應該放棄中東,由得土耳其同伊朗係中東嗰度打,放棄埋東歐,將資源放係中亞同東亞攻城掠地好過。
fb同tg都有,台灣姨粉group同姨學園地佢地分別都整咗份字幕稿。
https://twitter.com/LuminaSociety/status/1438022400092692480?s=20
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞