劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
醫生本來應該係最容易做社群領袖嘅人
尤其是窮地方 醫生簡直當神拜
不過二戰後嘅香港 英國人搞公營醫療 醫生多數變成公務員 淨低私人執業嗰d做有錢佬生意
結果變成離地中產
按住英國祖師爺嘅做法組咗工團 但係齋學咗層皮。醫師公會得個殼,列寧黨一來,俾人任劏。
咁醫療界 97後呢20年政府介入都功不可沒
步步改革同蠶食
收編到依家想唔宣誓都唔得
范鴻齡話希望宣誓限制喺醫管局高層
信唔信由你 我就唔係好信
敵方進攻已進入下一階段
開歷史真相post,動搖香港人對英美既傳統信任
願各位民兵努力奮戰
依個post 入面啲臭閪蚑那賤蛆

東京上空一大片空域都係美國管其實都幾痴線
https://lih.kg/2747995
都一樣學
姨學助我地預知敵軍動向同埋目的
但係戰爭依然要靠自己打
其實都一樣係真都好
人當然係按照自己利益嚟支持定反對
五毛就未必
只係連登仔有心帶風向仇美 呢種傾向一直都有
睇到有個theory話
2012下層輿論支持CY
有份破壞香港既資本家治港路線
依家自食其果

唔知大家點睇?
唔明
邊個自食其果?
費拉奴隸不過觀潮派
對結果冇影響力
基層既生活質素將會跌返落中國人水平
犯既罪就係2012支持cy
我覺得下層根本係最大贏家 遲下一定陸續科水穩定下層 打擊上中層 蛇齋餅糉畀新移民福利日日有 紫荊黨再出發咩房屋問題貧富懸殊就係focus呢班人
上中層先係最大輸家 要流放出國 重新開始累積階級上升
唔會所有人一齊同時打擊
依家開香港上中層波
下層就會大加籠略 尤其支那有心送新移民落嚟換血溝淡香港
你講嘅跌返落中國人水平
要好耐之後
除非開戰 戰爭呢種非常態情形另計
根本邊個做都一撚樣,笑人「揀狼唔揀豬」同幾年前撐薯片華嗰班黃絲/飯民冇咩分別
揀狼最多只係加速,大局都係冇變。
土耳其宣佈驅逐包括英美法加等共十國大使
https://lih.kg/2748096

火雞幾時退北約
cy係香港民族既老朋友
係唔係有個講法係"改良主義係革命既最大敵人"
民主派想用民主聲音控制香港,打擊佢哋對家——當時嘅建制派,效果一直不彰。
所以唔存在所謂「破壞力」,咩民主抗爭只係打飛機,指責民主抗爭破壞香港就只係一齊打飛機,事實係無關痛癢。
因為改良主義同樣達到共產黨所宣稱既政策目標,但係方式更溫和,變相令啲人唔想參與革命。就好似以前你姨所講瑞典共產黨最大既敵人係社民黨咁。
大明時代應該係土木堡之變令華夷秩序復活
朱元璋父子的意識形態一向係以天下得自群雄之手,而非亡元罪人自居
呢種講法其實唔啱,12年我地都冇份選特首,係由北大人打骰。但如果改下字眼,例如82年唔企出嚟反對司徒華同學聯或者六四後唔企出嚟反對民主回歸。如果咁講就冇問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞