劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
咁咪幾好,熱狗代表敵人,做佢地敵人好過做佢地朋友。
講真如果將來抗爭者重覆我哋見過好多次大台泛民覆轍 你姨咁熱衷開除人籍 自我感動

咁唔使等乜嘢批判 天都會收佢

唔好洗喇 我見唔到你姨究竟忠於乜嘢
你姨成日講嘅「無君無父」 國家同家族都唔能夠令佢值得效忠 只有佢狹隘嘅器量同髗內風暴先值得佢效忠 日日用除人籍嚟自我慰藉

你姨先係自己用嚟話人嘅嗰個「無君無父」唔效忠任何嘢 有得今日爽無聽日事嘅嗰種人
咁樣同家庭值唔值得效忠根本無關係
你姨一樣會背叛
人哋已經睇穿你姨係drama
決定唔再陪你姨繼續玩呢個遊戲

知你姨係啱呢樣嘢係唔存在
唔好再粉飾你姨做布魯圖「朋友與國家 難斷難捨」
極之肉麻
*家族外其他嘢你姨一樣會背叛
你姨開除人藉純粹係同生態位既鬥爭。唔係咩自我感動。天收唔收佢就唔知,不過俾佢批判既就全部都冇無辜。

我諗世界九成五既人都係無君無父,包括我同你在內。咩嘢叫君父,民族國家就係?你姨係淪陷區出身既人,你想佢認邊個做君父?康米定包主席。而事實上除左保守派新教徒,拉丁裔天主教徒同正統保守派穆斯林之外,我唔覺得其餘人有君父而且係值得效忠既。大家都係無君無父。冇理由虛構一個君父或將一啲偽君父當做君父效忠。如果你姨真係到最後都無君無父既話,咁咪德匹下囉,相信呢點佢自己都好清楚。
根本就係利益衝突,冇人話佢地係難斷難捨。你姨講既嘢根本冇錯,事實係邊個上邊個就係張伯倫,而且拜登啲政策而且確加深包主席開戰欲望,對諸夏係有利。
我相信應該上面cover過晒
無新補充
其實你姨真係要德匹下既話,我同你都干預唔到。佢自己都心知肚明。當然你姨既可貴之處係誠實。佢冇呢樣嘢,絕對唔會去到今日既地位。正常嚟講佢應該跟隨佢既家庭一齊滅絕。
你成日話你姨唔使旨意階級上升,其實對你姨嚟講,唔使死係新疆已經係階級上升。香港人最多經歷一次決斷時刻,而你姨起碼已經經歷過幾次決斷時刻。你姨做既一切係為咗求生。香港人抗爭係為咗求生,發明民族係為咗求生。所有嘢都係為咗求生。係呢點上大家都係目的一致。唔明有咩好非議。
「唔使旨意階級上升」
我只係話佢成就差唔多止步 合作搞成咁 周圍批鬥人 有咩好吹捧 仲抗爭者點點點 真係似佢就得啖笑
權力唔係渴望返嚟
而係為佢準備好 自然會有
好明顯你姨唔係咁嘅case咁得德性相匹配嘅下場 止步於此了
你姨唔忠於國家 家族 又背叛晒所有人 連搵個主持都難 好難真係話佢自己會有咩天倫之樂 睇怕最尾得佢自己嘅器量嘅同佢自己相始終
期望抗爭者唔好攞嚟同佢比較 大家可以走一條自己嘅路
我從來唔認為香港人同你姨係一樣
命運有難以改變嘅天時 亦有德性 冥冥中自有神明扶佑

皇天無親,惟德是輔
咁呢樣嘢真係只有上天知,我覺得你姨仲有機會做一次大川周明。應該仲可以衝一次。你姨絕對唔係掌權既人。學唔學你姨就閣下自理。淪陷區出身肯定係咁,嗰度冇國家家族更唔存在忠誠。一切結局皆睇你姨個人造化,好難預判。
抗爭者同你姨從來冇得比較,我只係覺得係香港同中國唔可以將家庭睇得太重。可以存留得到唔係壞胚就好容易被俾人污染為壞胚。香港人既起點同階級地位比你姨高,好難係一樣。最後幾句完全同意。
人地繼續有rt 阿姨d野
陳醫師話晒都係基督徒
冇錯。同埋我覺得陳醫生時期嘅訪談係最好睇,無論係選材,細微互動同節奏掌握都係最好。
陳醫師retweet 過有個台灣人叫劉仲敬應該學李承晚咁搞多啲學術研究。之後劉仲敬有期訪談就話李承晚既民族發明係失敗
最後一批英軍撤離阿富汗 慈善機構只帶走貓狗不帶人被狠批
https://lih.kg/2679743

真係季世
成班連登左膠真係圍爐吹奏緊貓狗高過人 命 唔覺得人之於畜牲有咩分別
其實你姨以前話過自己既上限大概係李承晚,但韓國的民族發明的而且確係失敗。佢地好大機會係幾年內會投奔大陸體系。
而家院長嗰part都還好,有陣時都問到啲有深度既嘢出嚟。工程師嗰part就有啲流於表面,草草了事咁。
其實係西方人眼中穆斯林係恐怖分子同香港人做匪諜既機會率係同等既。唔明有咩好自豪。
無論基督教、伊斯蘭定係儒家
都強調人於禽獸有特別嘅地位

人自視無異於禽獸嘅季世
文明墮落
隨之席卷而嚟嘅人肉叉燒包唔會太遠

狗彘食人食而不知檢,塗有餓莩而不知發
人禽之辨,不過我反而覺得好多宗教係古時提倡既並唔係話人高於其他生物。只係話人同萬物需要共存。大家都係上帝製造出嚟。其實有陣時人比禽獸仲要醜陋。禽獸殘暴尚且係本能,對同類尚有同理心。人則非爾。

所以狗彘食人食而不知檢,塗有餓莩而不知發呢句話描繪既正正係你國呢種末人社會。唔定量清除佢地,只會危害人類文明既存續。當垃圾場垃圾太多時,就要清洗一下。
宜家兩位主持特登要問長問題來dum時間
唔知係咪三馬兄谷會員既策略之一
呢點着重係喺倫理上

當然亦都係建基喺靈魂上
譬如 人係按上帝形象所造 人又可以救贖嘅靈魂 人知廉恥禽獸唔知廉恥 都係特別論 而唔係視同禽獸冇分別

基督教唔會話禽獸都有原罪啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞