劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
其實中國錯唔錯都好 真錯又好 我哋屈佢又好

香港人已經奶唔番轉頭 除非自殺同絕育 (下一代講普通話上大灣區絕子絕孫 社稷不血食)

我諗最起碼要有依個基本認識

民主回歸派未瞓醒 仲以為今年係1981年 樣樣可以保留啲左右逢源

唔現實
就係清末有為做總理同孫大炮做總統的中庸論
殊不知立憲派同革命派同生態位競爭先係不共帶天
滿清同革命黨唔係,滿蒙貴族根本冇放過革命黨在眼內
城邦、獨派、統派三者之間都係同生態位競爭
紅區黨唔係,殖民者作為外人只有驅逐出去
香港本身情況另計

香港本身就有好多中国人
「唔理你乜野,總之犯法就唔得」
香港人之間統獨 (統指民主回歸同城邦同樓上quote依種大中華膠) 議題不嬲都係小圈子

香港不嬲存在大量藍絲 各行各業都有 長期存在
唔係得612嗰兩三百萬人的 即係係依兩三百萬人有幾多人本身係中国人都成問題
佢#119 回覆亦很有趣,到底啲人覺得跟NET Teacher定跟local English teacher 學英文好 ? 我諗答案真係呼之欲出。難得有機會跟好好學習磨練自己英文,咁樣都可以俾人嫌三嫌四,真係I 服了U。
畀功課你又想殺人,唔畀功課你又話人hea教
既要又要又一例子,輕鬆教英文又要俾人話揸流攤,咁俾local死板教英文好未。結果就係而家啲人英文水平大幅下降,流動表達都唔識,靜係識執人地accent同grammar。
移民局呢,白華唔係匪諜都投向白區黨的懷抱中,邊個可以反共又教訓到連累自己的香港本土派?當然只有國民黨中國代理人了
共產黨只係浸皮
玩到今日個制度玩唔落去,剝咗呢浸皮,變身做中國國家主義/民族主義,改個名叫中國國家黨/人民黨,又可以玩幾十年(法輪功之流可以招安
再玩到玩唔落去,剝離新疆西藏蒙古,變身漢民族主義,齋守住內地十八省,又可以玩多幾十年(劉曉波之流可以招安
如果我有五千蚊做國家主席,就一定噉玩啦,閒閒地中國延續多起碼一百年
唯有香港兵團可以驅蝗保港, 如果唔係, 滯港支會令香港不得安寧

然而香港人至今依然係唔打得
黎巴嫩首都示威群眾遭槍擊6死數十傷 現場曾傳出爆炸聲
https://lih.kg/2737425
之所謂發明香港民族,其中一個原因就係唔想做芝麻人,唔想俾人發配邊疆同駐馬店俾班兵團人同老農流民再教育。就好似你姨以前講過塞爾維亞人同克羅地亞人其實係同宗,但係選擇咗不同路徑都可以互相仇視,彷如兩個種族。香港人同中國人既差距咁大,一定可以建構另一個民族出嚟,沒必要將自己痴埋去中華民族度。關鍵只係睇香港人既決心。打唔打得反而都是次要,反正都係走馬薩利克路線。
老實,雜總繼續做,我舉雙手雙腳贊成又點話
佢高壓統治唔怕,至怕江胡溫呢種路線復辟
幾年前我就睇出,要對冧共產黨嘅真正內核中國民族主義,路徑就係兩條
一方面煽動各地對立、仇視,鼓吹各地獨立。另一方面「鬥紅」,極端中國民族主義,指責現政權唔夠愛國唔夠軍國主義,對外唔夠強硬。
將d人向兩邊趕
兩邊都係有利我嘅最終目標:搞亂支那、加重共匪統治成本。噉我哋自己先有機會趁勢獨立
習對於台灣係極有利嘅刺激
無啦啦敵對意識,軍事外援都強左
係唔知香港人把握到幾多機會

大漢民國就係蘇聯解體之後嘅俄羅斯
中華聯邦成立既先決條件係和平演變或者星辰大海早過八個大大好多步,如果星辰大海同八個大大時間差唔多、同步同八個大大早啲既話,換嚟既只會係中華斯坦。而被張獻忠同戰爭消耗既人口就會由隨八個大大入關既烏茲別克同吉爾吉斯人嚟彌補。
你仲有一至兩年時間準備
呢個咪俄羅斯路線
可惜支那我估唔會接受體面失敗
好大機會全輸
明朝崇禎皇帝肯放棄遼寧既話咪唔使同李自成,張獻忠攬炒。(當然係崇禎啲手下唔俾佢放棄遼寧)
靖康之變後遺症
個個都想和,都唔想同蠻夷打
但係邊個出聲先就邊個死
之後更加唔出得聲

「戰狼 外交」玩大左 中国外交部和共軍国防部傳內訌
https://lih.kg/2655861
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞