劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
威尼斯啲鬼城變晒妓寨

呢個係真賭城威尼斯嘅歷史
共同體有雜質係好正常
喺香港如果聽到潮州話四邑話etc.鄉下話 我會好開心
同聽到普通話係好唔同
前者證明香港環境自由 因此生態多樣性豐富
後者證明北京帝國主義威脅嚴重

所以完全同質化我又唔贊成
圍頭客家話算唔算中國話
咁如果真係需要單一種語言 一統江山 將700萬人原子化嘅話
咁自然將英文定做普通話係好過廣東話嘅
因為基於歧視鏈 英文更貼近廉價正確
不過我始終唔主張有一個完美嘅正確答案 好多嘢唔係非黑即白 而係未知
條片只係話「大一統」係建構出嚟,將唐宋元明清呢啲帝國拉埋一齊講,去「證明」中華民族自古以嚟乜乜柒柒。
江南織造不情不願做滿蒙貴族奶牛,黎元洪都係被革命黨威逼上馬做鄂軍督政府都督,我認為將來將來的土豪依然會被辛亥革命黨人綁上戰車
唐宋元明清係真嘅
係你姨示範咩叫指黑為白 示範一次解構同建構 同埋咩叫教科書
不過本身帝國係真多過假 由江南到寧夏地方精英有心維繫大一統帝國係真嘅
呢個係共孽 帝國亦都有利好多人同地 特別係江南
諸民族(未出世)並唔係劉所講咁無辜 被逼屈服
降虜係戰爭造成不是讀書造成
關讀書咩事
由江南嘅士紳到寧夏嘅軍户都為帝國輸誠
出錢出人出精英
土司向北京朝貢 唔見得係唔對佢哋自身有利 喺各種情況下
你以為真係武力征服就大錯特錯
你姨自己都話由順化到西貢只需一個月
諸夏根本大把合作者 土豪改換門庭 而唔係被脅逼征服
你姨要發明大蜀民國 當然要剪裁史料按佢立場講
江南織造不情不願做滿蒙貴族奶牛,黎元洪都係被革命黨威逼上馬做鄂軍督政府都督,我認為將來將來的土豪依然會被辛亥革命黨人綁上戰車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞