劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
包主席係天降偉人,係台港民族既大英雄,係俄佬同眾亞洲國家既老朋友,朝鮮民族既路西法,中華民族既掘墓人,八個大大同大小獻忠既敵人。
埃蘇丹企圖兩面取利,最終只會獲得人亡政息既下場。
呢個就真係歧視鏈問題,天下未亂蜀先亂都解釋到點解蜀地出張獻忠、山東出朱桀
cy係港獨之父,翠翠就係台獨功臣了
百年難得一遇既英雄
有政府有民團先守得住,香港兩樣嘢都冇既話,唯一方法就係向外求援。
將戰場推向北方
將截人嘅界線劃去廣東以北
扶植廣東軍閥 等廣東去做對抗北方嘅proxy
又false dichotomy啦
呢個理論嘅assumption即係
支持其他人就唔會破壞資本家治港

事實係共產黨治港,根本輪唔到香港境內任何人(包括土共)左右大局
唐英年曾俊華之流上位,只會苟延殘喘
梁振英上位搞民粹 無論係鬥有錢佬定係撩起港獨 似係佢鬥爭策略來。樹敵以養寇自重。
2017之所以唔揀佢,我估係北佬嫌佢手腳多,換個傻西做題家聽話好使。
有心帶風向仇美 呢種傾向一直都有

一方面煽動仇美嘅其實全世界教育系統都係噉 尤其是大學以上左到閪 d閪鬼佬一日到黑唔滿意美國做世界警察。笨柒,美國佬唔做嗰時,俄德法英支搞鬼咁搞就好玩啦,我又想睇下到時點。

另一方面,對於任何講粵語嘅人,如果係有理性,噉係冇理由會唔親美,冇理由仇美。
但係正如我早幾頁所講,我哋一路都冇粵人中心嘅歷史論述。

東亞大陸南部沿海,依家嘅粵,以及越閩桂瓊等等,喺俾漢人殖民之前,已經係做海洋生意,同東南亞、印度、阿拉伯佬做生意架啦。
自古以來就係靠海洋貿易先有得發達。齋耕田種米就會釀成晚清廣東人口過剩,土客械鬥,賣豬仔一系列悲慘結局。
古時嘅粵人同今日嘅港人,既然依賴海洋貿易,有咩理由去反對遠方嘅美國,而且美國仲要係繼承英國好積極維護海洋自由貿易?點解要做大中華膠,去支持一個反對自由貿易嘅大陸強權呢?

講到呢度,諗起以前讀中屎。
話咩唐宋設市舶司,「促進咗海上貿易,發展經濟」……諸如此類。
依家諗返,屌你老味呃細路。做生意使鳩你中央政府設個衙門喺度先有生意上門呀。只要有利可圖,有貨物商品可以交易,就有人做生意架啦。
設呢d衙門,淨係朝廷為咗收稅咋嘛。佢哋先唔係促進貿易。阻礙貿易就真。
如果從粵人角度出發,我先唔使你設海關抽我油水,盛惠夾多謝。粵人角度嘅歷史書應該話,市舶司呢d嘢唔係促進貿易,而係北方殖民粵國,掠奪粵國財富嘅行為。
係啱嘅
其實香港人應該用返香港本位 而唔係粵本位
可惜連有粵本位眼角嘅人都唔多

香港令我擔憂嘅係根本好少人想接鬼佬商人/總督嘅班
而係月入三萬就自認智力超羣
所以以香港民族為本位既話,689絕對係香港之父
其實有陣時我都幾佩服香港人,自己都死到臨頭,仲有心情管人地既家事,人哋日本人自己都未嘈,駛唔駛你班失國費拉民喺度嘈。留既係咁,走既又係咁,根本喺英美眼中,香港人做匪諜同阿富汗人出伊斯蘭恐怖份子既機率係一樣。有咩資格去笑人哋阿富汗人。
得罪講句,噶字都唔俾人用嘅人收皮啦
https://lih.kg/2748748

香港粵本位一直有市場
自認紋身斷髮後代嘅民族建構
點解唔可以乖乖地自認係省港來回搬貨嘅碼頭coolie?
就算係香港嘅Hong Kong Chinese
日常生活都應該係跑馬 粵曲 茶樓同夜總會 甚至黑社會
斷髮文身 蛇圖騰 關香港咩事?
我好難理解 對後者興趣竟然會大過前者
講日本個post好明顯有網評員帶風向

不過唔知點解有人係動漫台又開post講南韓

世越號學生死前片段令人心酸
https://lih.kg/2750140
法國德國全部都做過蠻族而且比人奴役過
個個都要祖先偉光正不如自認做支那人算
反正支那一出漢化呢招就永遠都贏
上溯永無休止嘅話
既然可以自認斷髮紋身部落
咁不如香港人自認官富場曬鹽人
工聯會大公報最啱呢一套
香港祖宗係英國人或者華人(混血)買辦 係外國勢力 貿易同司法
應該以1800年嘅中英貿易為止 自此以前嘅廣東跨國貿易都可以講下 比如市舶司同支印貿易航線
唔係曬鹹魚同艇户 乜嘢X氏宗祠 求其湛江潮州一個埠仔都有
開呢幾個POST嘅人
都比我唔知點解用SPAM
BLOCK咗
又會變成東亞神羅人
官富場人 九龍寨人
首位港產世界冠軍:慘死於文革的容國團
https://www.cup.com.hk/2021/08/02/rong-guotuan/

歷史又會再重演
作古仔個話,作到祖先係斷髮紋身古越人定係南宋遺民,其實冇咩分別
(同客家人話自己河南移民差唔多。阿姨有講過話呢d古仔,係為咗彰顯自己嘅祖先來源比嘗試同化自己嘅敵人更悠久。)
因為現實祖先,第一就係1840年代開埠到1930年代吸引來嘅粵人潮人客家人閩人(一小部分來自南洋),同埋英國其他殖民地嘅人(印度為最多),第二就係1945以後嘅難民。

所以我個人覺得,爭論係咪古越人,定係其他咩人後裔,再以此去否定「中國」,噉做冇意思。
我寧願拆散「中國」,將所謂嘅「中華」文化,用「歷史真相學」破解
醒獅係波斯習俗,中秋都係波斯,端午係百越,土葬若干年後執骨係百越……
另外再標榜現代香港嘅文化、生活、習俗點樣受西方文化影響得更多,論證香港文化係西方都市文化,香港人係講粵文嘅西方人,而唔係講英文嘅「中國人」

我估噉樣可能仲實際d?

1996年都寫到呢啲對白
國族神話係一件事

但係我覺得香港人更加需要盡快決定嘅另一件事 係香港嘅定位,同香港與鄰國(尤其是廣東)嘅關係

首先,追求獨立,或者至少de facto獨立(政治財政軍事外交方面自治),呢個共同目標應該冇爭議掛?

噉獨立嘅香港,係點樣一個定位?
scenario 1
全支那都係敵國,香港屬於英美陣營(類似西柏林/金門馬祖?俾敵國包圍嘅飛地?)
scenario 2
支那四分五裂嘅前提下,香港同廣東敵對。攻擊廣東,佔領廣東土地,向北殖民。(連登有過呢d post,話要向北打,要地唔要人。或者類似佔領Ruhr。)
scenario 3
香港扶植廣東軍閥/廣東獨立。香港同廣東各自獨立。
scenario 4
香港以任何形式(聯邦/合併……)加入獨立嘅廣東。

因為要達成唔同嘅定位目標,策略會好唔同。亦會影響點樣論述香港國家主權。

譬如如果同廣東敵對,噉國家論述就可以飛起任何同廣東/粵地嘅淵源,直接話自己來源係1841年成為英國領土,香港國係俾中華人民共和國侵佔嘅英國領土,而家我哋香港人來恢復自己嘅主權獨立,所以我哋係gibraltar/baltic states/波蘭/南越,英美有道義defend我哋……

而如果同廣東友善,噉國家論述就可以係,粵國俾支那殖民持續咗兩千年,喺宋朝劃做廣南東路。粵人民族、文化俾北方殖民者摧殘,PRC年代最嚴重。1841年-1997年香港係英國領土,保存咗粵文化。依家香港同廣東都係要驅逐北方殖民者,恢復主權。噉樣香港就類似西柏林,廣東似東德,支那係蘇聯……
香港民族係西化程度更高嘅粵族。兩者分化就好似南斯拉夫幾個民族嘅分化噉。語言文化相近嘅人接受咗唔同嘅外來文化影響……

呢d對於前途嘅定位同論述,只能由香港人自己決定。
我個人就好唔滿意香港政界、學界冇人去諗去討論去決定。我諗到但係幫唔到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞