劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
包主席始終太仁慈,似蔣介石。好似前排本升專單嘢咁,如果係斯毛二人既話,一早將帶頭者處決,靜低全部入古拉格勞改。唔會好似佢咁仲試圖用民族大義感召年青人。當然咁樣亦側面反映包主席仲未完全掌握黨務系統,歸根究底都係冇殺絕反黨集團呢點出問題。
冇,依目前局勢同包主席宅心仁厚既性格嚟睇,24年都應該仲係準備緊。最快要25年先打仗。所以無論係走頭定累積實力,24年都應該係死線,換言之香港人仲有3年時間做應該做既野。
24 25年打仗咪好似你姨話17年係最後一個和平嘅春節
你姨個時間表delay好耐
3年云云
你姨有d預測準有d預測唔準
呢類3年云云預測特別唔準

你姨應該專心做理論同民族發明
而唔係自貶身價去做預言家
其實呢點你姨又真係冇講錯,18年既春天已經開始籠罩住貿易戰同中美對抗既陰霾。你姨啲預測要睇宏觀同微觀。宏觀就通常冇錯,微觀就視乎有幾多資料係手,不過年份呢啲嘢實在太細微,好難估得中。所以你姨喺涉及年份既內容通常都會加個可能喺上面。不過過咗24年會打仗呢樣嘢就實食冇黐牙,係爭在早打定遲打。至於預言家呢樣嘢係你姨自身興趣,作為受眾既我哋就無從干涉。
18年打貿易戰 唔和平
19年香港 臺灣劇變 唔和平
20年武漢肺炎
21年武漢肺炎持續
22年未到春節
如果講字面意思 的確姨係預測得啱
其實係,不過當年你姨想講既係2017節點問題。說明節點過後你國無論如何都會同西方國家發生衝突,除非放棄星辰大海路線做番兒皇帝。當然呢樣嘢後來俾人刻意將佢同大洪水混合埋一齊,變咗2017大洪水。成為你姨神化事蹟之一。
我記得姨講過曹操同包皇嘅分別
類似意思,係曹操避虛就實,包皇就相反 沉迷星辰大海
望翻轉頭,2017確實係個節點來
其實我留意到美國都有分析話2024年解放軍軍備現代化取得成果
而美國軍備就係冷戰之後進入30年換代既中轉期
支那對美國既軍備優勢最明顯既就係呢段時間
過左呢段時間貿易戰同美國既技術封鎖反而會拉開雙方距離
所以21世紀20年代對於美國係太平洋既部處特別危險

而配合支那同台灣内部形勢來講,
2024年主要係台灣選舉,習近平原定任期2022年届滿
所以2022-2024確實係比較危險,
所以我個人認同香港既時間已經唔多,
形勢局勢惡化好快就會見分曉
當然阿姨最新既所謂“預言”就係海灣君主國倒台可能比阿富汗仲快
呢個先會導致拜登真係被發明成張伯倫
呢點可能會由厄立特利亞轉投支那-伊朗陣營開始
大家可以繼續拭目以待
Tw no.1
大概就係曹操係腹背受敵既情况下為咗省資源,會主動殺一批逆民。包主席就連反黨集團都唔夠膽殺。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1430851220105748481
反黨集團妄想給中華民族偉大復興的事業拖後腿,再次遭到可恥的失敗。

自由亚洲电台
@RFA_Chinese
去年香港立法会民主派集体总辞后,只有非亲北京阵营的郑松泰和医学界陈沛然选择留下,被形容为“最后的反对派议员”,更曾获港澳办称赞

不过北京“完善选举制度”后新设的“候选人资格审查委员会”,最新裁定郑松泰不拥护《基本法》及效忠特区,即时丧失立法会议员议席
為咗2023連任點都會有大動作,唔係台灣同南海就係香港,限期未必會去到2024
侏羅紀古文
真係呼羅珊大行台
阿姨同三馬兄宜家算唔算公開決裂?
土耳其想縮沙唔接收喀布爾機場

土耳其:有難以解釋的風險 暫未決定是否協助塔利班營運機場
https://lih.kg/2678002
我都唔明點解三馬好似公開批改功課咁岀post。之前都試過幾次,但都只係指岀一啲已岀版作品嘅(考究意義上嘅)錯處,唔係好似今次咁直頭叫編輯刪除。
應該仲未係,雖然你姨有講希望三馬兄唔好咁考據癖。不過今次你姨講既又真係冇錯(雖然平時經常有細節錯誤),佢講既有啲似係墨西哥死亡債券。推下都有人講。
咁你姨又冇話三馬兄係匪諜,都係睇三馬兄吞唔吞得落呢啖氣。不過今次真係三馬兄過咗火,太過矯枉過正。無論啱定錯,作為記錄者都無理由私自刪改作者的話語,更何況今次你姨真係冇錯。佢有懷疑冇諮詢專業人士係佢問題。不過三馬兄好似係讀金融出身,佢冇理由唔知道墨西哥死亡債券。只能話人一涉及自身領域就好容易做題家上身。
咁你登今鋪柯拔甩喇,佢死蛇爛鱔拖咁耐,就係等土耳其嚟接收機場。做咗咁大齣龍鳳就係為呢樣嘢。如果土耳其唔嚟就一切都冇意思。今鋪真係賠了夫人又折兵,做咗拜伯倫又咩戰略目標都完成唔到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞