劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
道理喺我哋呢一邊, 但點樣推廣粵文書寫, 無論係香港定英國都有難度, 再講, 如果拼音化好容易導致詞彙量減少, 一開始嘅時候會令粵文依賴外借字, 唔知你覺得咁係好事定壞事啦

至於對大中華膠唔需要講太多, 佢哋需要接受子彈而唔係反駁
見到英國果邊開始反左膠大台
都係個開始黎既

台灣果班我無眼睇
可惜既係大部分黃屍無呢個遠見
睇得清果班 就唔知做咩唔多出聲咁
定係我錯覺?
其實喺大部分詞沿用漢字嘅前提底下,標調只有必須區分嗰陣先必需,否則可以慳返。
譬如liu lang、ham baang laang、ke le gwaai……
都冇同音詞,標唔標調都睇得明
一早都講,除非有覺悟上戰場保衛台灣,否則就唔應該走過去

依家恐怕啱好相反,走去台灣嘅恐怕可能都係比較廢嗰堆,連英文都學唔掂,bno5+1/美加澳都唔得嘅
過到去又大安旨意台灣人應份幫佢哋噉
唔識英文係一件事,大種乞衣先係大問題
技藝有得學
公民衛國既決心先係無價
配合深圳發展香港三分一土地將面目全非 工程專家:至少花費兩萬億
https://lih.kg/2730518

睇黎上面要抽乾了
點解英國唔直接比bc
https://lih.kg/2731543

呢排好似越嚟越多呢啲post,btw入面啲人言論究竟同當年芝麻單程證新移民有咩分別?究竟要啲人係英國留6年係咪咁難?
個POST五毛開嘅
果時直接好攞BC多數係新界出世原居民
到之後嘅BNSS計分法
都深圳河以北出世冇分加
嗰班人差嗰d正正就係廢到,英文唔夠叻就唔夠膽去英語國家(對比下d Hispanic、中東佬、非洲佬)
偏偏去台灣應該係要勇過去英語國家先得
因為去台灣要預未來廿年打仗,去英語國家可以繼續費拉

肯當兵打仗嘅就抵贊
唔當兵嘅,至少唔好變成人哋嘅負擔
人類本性,envy啫

其實要學好英文係咪真係咁難?基辛格未去美國之前,係一句英文都唔識講。香港人假假地都叫聽過十幾年英文堂,從頭學起難度一定低過當年既基辛格。仲記得以前去薄扶林村嗰陣,村入面有啲阿伯中文字都唔識多隻,英文就講到嘞嘞聲,份份鐘比而家啲大學生仲要流利。

去台灣唔預打仗就遲早等收皮,偏偏而家喺台灣啲人就個個同台派打對台,仲要唔講有啲流亡者有做五縱匪諜既可能性,種種因素加埋嚟遲早起衝突。
其實希魔你都算係BNO專家,日日見你開5+1 post咁濟。btw如果英國真係跟葡萄牙既做法既話,我覺得個期限會擺係62年,並唔係班友講既83年度。
所以英國5+1同加拿大救生艇真係做到好足,叫做滿足晒香港人既人道需求,其實潛在愛國者申請庇護都夠,英加兩國仲怕唔夠,特登整多個plan cover埋一啲未必合資格既愛國者同平民,老實講香港人既外在問題基本解決晒,而家只係怕內在。

至於班黃絲中產,本身打算批評佢地,不過諗諗下我走既話,個行為表現都好大機會好似佢地咁。所以只能希望佢地快啲回流同繼續離岸愛國,等大家都擁有一個光明既未來。
唔知,不過通常喺移民group見到,話自己英文唔好嗰樣唔好之類,好大機會係便車撚。
澳門都唔係人人攞到葡萄牙國籍
最少都要係澳門出世
申請都要澳葡批
有好多香港同澳門兩邊身份證嘅人都申請過
澳葡唔批都唔會講原因
應該條件同英國嘅BNSS差唔多
BNSS就有個加分表比你計完先申請

好多新界佬係攞BC
有啲係BNSS
有啲係1983年前攞本香港出嘅CUKC護照過到英國報失就可以攞本英國出嘅CUKC護照
之後就換到本BC
講同英國關係密切
新界佬都比BNO更近

BNO係比抵壘政策下落香港嘅人一本道義護照
BNO係第一個華人入境處處長上任開始申請
英國同中國都知對方知到BNO係咩黎
其實英國唔比BNO都得

抵壘政策只係比果時走落香港嘅人
借咗地方同時間
夠鐘就要起身
到現在
佢哋啲子孫就要幫佢哋還債
所以我一直叫台灣人唔好輕易收香港移民, 一定要從嚴
好人好姐點會去台灣唔去西方世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞