劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
愈係科舉士大夫文化深厚的社會,愈會互害,香港正係流亡士大夫的無根社會,互害呢家野香港只係缺少了張獻忠食人一環
一旦失去英國,馬上跌返落去流亡階級,一切都係德匹下
香港人最多都係借劉生某啲理論嚟做民族發明算啦,都係唔好干涉人哋內政。
咁我話冇話過三馬係解構既,解構嗰班應該仲未出現。

點拖泥帶水?唔係好明?你姨從來冇咩道德潔癖。佢只係誠實面對自身,然後再去分析他人。同做大事冇咩關係。你姨一睇就知道唔係馬克思,而係普列漢諾夫。至於天花板呢樣嘢其實大家都係咁。有冇智慧都係嗰個上限。唔會有咩太大分別。

至於家族問題,以前揭師考證過你姨家族確係仕紳階級,不過同澳門阿姨一樣。都係投共仕紳。眷戀呢樣嘢好簡單,你家族搭沉船。係咪代表你都要搭沉船。你唔搭係咪代表唔愛家庭,呢個問題相信現時香港人最有體會。
好空手套白狼feel
所以你見我一向好少同佢互動
yes 食花生算
其實係,總覺得收費冇問題,但三馬佢地食水好似深咗啲。而且內容質素同冬川豆時代相差太遠。要我交萬幾蚊港紙,我不如直接課比你姨好過。
阿揭生反對姨學既主要原因係好多支人想假借諸夏將自己打扮成人
由李碩到三馬兄其實唔難見到呢點有幾分正確
所以陳醫生既份人真係唔話得。自掏腰包買器材之餘仲要晒時間錄影。為咗照顧三馬班人既感受,啲錢仲要俾佢地袋晒。佢唔同你姨,佢無求於佢地。呢啲人注定係凝結核。
所以啲人話揭師先係你姨真愛粉,成日幫你姨辟謠同清除腐敗份子。
真馬基雅維利就唔會話「我依家要馬基雅維利你」 依啲只不過知識份子既放唔低又要扮嘢嘅精神勝利法
遠離你姨好正確 在唔單止你姨唔會顧台灣利益行事 唔係同路人
而係佢係按髗內風暴行事 甚至都唔關咩「大蜀主權者需要馬基雅維利」事
咁連一啲同情分都唔配有 秉性低下 跳船早走早着好應該

關於「同做大事有咩關係」係你哋辯護
你姨馬基雅維利係為咗做大事 建國+復興家族
你姨道德潔癖又係為咗做大事 建國+復興家族

但其實你姨心裏究竟自己面子份量重啲 要將所有人打成匪諜/費拉右 定國家/家族份量重啲 呢個係好問題
你姨不受家族所容 斷晒無一個有聯絡 呢個又唔係無講及過
同你口中舉出嘅「香港人家庭」係混淆概念
你見我當時d tweet都係有少少偏向陳醫師
因爲我覺得姨明顯係選舉個時明顯偏心拜登
而呢點係當時來講係同港台姨粉利益有衝突
但宜家望翻轉頭,局勢確實係跟住姨所預料既方向發展
所以為左幾個侵粉而導致兩人拆夥確實非常可惜

係,所以之前見到堆港燦係噉搞鳩人話陳醫生係台式熱狗真心無名火起。
阿姨暫時點評三個人物係最精彩
分別係毛澤東,尼采,余英時
精彩係在於呢三個人都各自有阿姨一部分既人格
所以阿姨點評三人實際上就係點評緊自己既“理想我”同“主觀我”
意思就唔直接點破,明既就會明
揭師話三馬同阿姨利害一致
慢慢食花生追埋落去
暫時我買佢流
破裂機會唔細
其實已經破裂左
揭師其實好似克里姆林宮師一樣
d分析都係靠睇tweet腦補
咁都有誠心跪地懺悔呢條出路
好似你姨成日敲打 木琴成日拎出嚟講嘅猞猁雪球
不過注定好難做人
咁你姨不嬲都唔係合格既馬基雅維利主義者,所以咪話佢係普列漢諾夫。咁你姨係巴蜀人又唔係台灣人,點解要顧台灣利益。

咁你姨無槍無炮,咁一定要係思想理論方面着手,唔係咁可以點。

你姨好似只係話希望用自己微小既力量替巴蜀留一個民族發明既種子同理論依據,冇話過為咗做大事,至於家族方面佢只係話過自己係覺得冒辟疆路線係墮落,希望走番家族原本既路線。為家族留一點可能性,同樣冇話過係做大事。的而且確佢有話過建國代表佢家族有復興既可能性,但行冒辟疆路線既新疆漢人所得既只有滅絕。又何來復興呢。

都係嗰句,好多抗爭者既家庭處境同你姨好似,你用呢點批判你姨時,麻煩諗下同時會唔會批判埋佢哋。
咁你姨唔敲打木琴呢啲人,又點向美帝表效忠。對佢嚟講係百利而無一害。
批判關家庭處境咩事
如果抗爭者同你姨一樣係做drama 自私大過德性
咁德匹下嘅收場係好應該嘅事
你姨正係眼中冇國家家族 你又偷換咗主旨 仲企圖扣我一頂批判抗爭者嘅大帽子
斷句問題 唔係講緊木琴
唔係我要扣你一頂大帽子,而係你呢番說話係好容易成為回力鏢打落啲抗爭者度。

自私大過德性係好正常,所有原子人都係咁。咩嘢處境就用咩嘢策略。既然家族注定毫無德性,注定滅絕。咁就要為自己打算。香港人繼續咁落去咪一樣冇國家家族。到完全你國化之後家族只會成為吸血鬼既同義詞(其實而家都係)。長輩利用家族吸乾後輩既血,後輩日常猜忌長輩,人人日常超限戰,為幾百蚊可以爭個頭破血流。咁樣嘅家族仲有咩存在意義。
冇辦法,對陳醫生而言台派同伴比你姨重要。其實我覺得佢並唔係唔知你姨係啱,但係佢覺得台灣更重要,你侵連任而且確對台灣更好。既然彼此利益不相容,倒不如好聚好散,起碼仲可以做朋友。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞