劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
換句話來講,支那呢30年既軍事現代化以波斯灣戰爭既美軍作爲目標
但有無可能達到呢個目標我係好有疑問
最終發揮作用既最終都係蘇30呢d俄國輸入既軍備
J-20甚至J-10最後可能都係無J-11, J-15/16呢類俄國山寨貨靠得住
但俄羅斯我係相信已經追平甚至超越1990年美軍
但同美國仍然有25年左右既差距
支那嘅航電設備係抄嚟抄去,但因為有得外部輸入(主要靠偷)嘅原故,喺今時今日的講的確係好過俄羅斯。
但因為係偷,走捷徑同時削弱咗自己研發能力。俄羅斯再差都係自己研發,慢慢都會追返上嚟。唔同支那,而家嗰啲設備一旦過時而又冇得偷就會無以為繼。
過多十年,航電方面毫無疑問我一定相信俄羅斯會屌打支那。但如果喺2021年嘅今日,俄羅斯貨真係未必有支那咁好
話哂支那有架EP-3E同APG-66嚟抄,航電好過俄羅斯真係一啲都唔出奇
蘇35個電子火控應該去到北約1990年個水平
雷達來講,支那AESA名義上係領先過PESA
但同蘇35個PESA比係點都無人知
俄國其實都有法國同韓國持續輸血
後來wassernaar agreement係禁運支那但無禁運俄國直到2014年
支那去到1989就基本上停左
所以俄國係1990-2000s落後支那主要係無錢
一架EP-3上面嘅航電設備足以恨死俄羅斯支那用佢食老本食到今時今日一啲都唔奇
俄羅斯陸軍係強國

美國從來贏在海空軍,陸地地面戰真係無優勢
俄羅斯都有Tu-142啦
講到蘇聯/俄羅斯既陸戰裝備,我自己就認同科京既講法:
蘇聯其實應該幫T-10發展1款重50噸以上既接班人,同T-64做高低配搭。
你指軍事上的 r-K 策略?
豹2同M1一開始做大咗,有晒空間升級。
俄係坦克就有咁細得咁細,無乜擴充性。
俄式一向係r tactics

呢個同地理+文化有關
美眾院提議納入日韓德印擴大「五眼聯盟」 王毅將訪首爾刺探南韓加入意願
https://lih.kg/2699757

睇南韓想點喇
特亞三國入曬大陸體系算把啦
獻忠寶誕

我覺得係睇到時所謂江派或者改革開放集團會唔會配合西方和平演變策略,將中國改造成西方附庸。如果唔配合,最後都會比同習近平類似嘅人淘汰
其實直到而家呢一刻,時事台黃絲係咪仲係覺得所有公務員都係罪該萬死?
https://lih.kg/2706991

單憑表態已經無法抗爭
揭穿劉仲敬騙局話燈盞社已經俾魯怡麟全面接管,三馬兄已經被踢出局
訪談會唔會出番字幕先最緊要
好似話唔會出番,而家係啲人自發出字幕。
只要聽得多, 冇字幕都聽得明

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞