劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
畀獅子老虎殺係冇仇報 只能話唔好彩
但係人謀殺就有罪 呢樣嘢係另外一樣嘢嚟
我諗呢樣係邊個文化邊個宗教 都係好顯著感 人同禽獸係完全兩個範疇
即使唔講邊個高等/低等
我反而覺得特別論呢樣嘢係人文主義者創造出嚟。用嚟填補啟蒙思想係倫理上既不足。無論係希臘哲學思想定亞伯拉罕諸教都只係強調人類比動物高一樣嘢,就係理性。並唔係比禽獸高等。

我反而呢種理性其實係攞嚟調制人既侵略性,令人類原罪不致於加深,導致滅亡。
無講過係有高低等 所有我出嘅回覆都無講過
我只係話過係有特別地位 係兩類範疇

當然 如果去演繹做「人同禽獸高低等」咁樣講道 對低下層係易於理解
但本身唔係咁樣樣
而底層理解唔夠 知其所以然不知其所以然
咁咪出大愛左膠 以眾生平等為名 寧願救援動物都唔救人
佢係真佛教徒 咁道德上的確有人會覺得可敬 但問題係並唔係
99.9999% 有得揀救貓狗而唔救人只不過係道德墮落
*知其然
咁律法呢樣係人類自己建構出嚟。主要目的係保障人類存續。即係動物自己既法則,目的都可能用以存續。只係我哋不知其奧妙之處。

我只能夠講其他宗教同文化我唔知,但係亞伯拉罕諸教並冇將人類同動物分為兩個範疇,更冇分高低等。只係話大家有啲唔同啫。
而唔係出於對生命一視同仁嘅尊重
而純粹係倫理上嘅缺失

正如呢次英國動物組織態度上漠視阿富汗五歲細路哥一樣
駭人聽聞
基督教不嬲話禽獸只係攞嚟陪人類
人類先得到耶穌拯救靈魂
我諗討論差唔多
我開始冇興趣
特別地位呢樣嘢可能指既係人類有原罪並唔係其他野。

至於其他嘢完全同意,流於形式既宗教同救恩本質就係墮落。寧救貓狗不救人十足十嗰啲白左動保份子做既嘢,呢班人本質係要滅絕。
呢個我覺得典型係因應大眾有寵物口味 reverse engineering聖經

我諗聖經好清楚 一直講明神造動物係陪伴於人
仲要係個「關愛動物幹事」寫嘅
「基督教關愛動物中心幹事」

咁其實 片言隻語逐字搲關於動物嘅句語出嚟唔係好難
尤其係有前導立場
我諗陪伴既意思大概係共生既關係。即是人類同動物係類似兄弟並非主僕既關係。聖經只係話人同萬物既不同,在於人係單獨創造出嚟。咁我諗呢點可能就係人同動物既不同之處掛。
但係佢有樣嘢講得啱既,就係聖經根本冇明確指出動物冇靈不得救,只係啲人斷章取義。
我又真係冇聽過有邊間教會咁樣講道法
唔覺得有咩值得啟發
https://www.expecthim.com/supply-everything.html

當然都有人係咁樣講,但屬於解經行為。係咪合經文原意。就需自行裁斷。
如果你覺得攰或者冇興趣係可以close咗呢個話題。畢竟呢個議題比較嚴謹同深奧,係屬於嗰種可以俾你姨solo講兩個鐘既題目。當然你講倫理個part係無誤,我只係對人禽既地位呢樣嘢有啲異議啫。
其實好多間都係咁,尤其是係靈恩派。
人禽生命價值上係平等 但靈魂上唔係平等
人先有罪孽 禽獸冇
如果「靈魂」定義唔同 我甚至傾向動物係唔存在有靈魂 因為根本唔係actor
完全嘅佛教徒可以做到生命上嘅平等 呢個值得最高嘅尊重

但退而求其次
人做到靈魂上嘅平等已經唔容易
因此倫理上點樣對人、區別人係好重要
我異議既就係呢點,動物係咪真係冇靈魂?係宗教上係哲學文化上,其實都係一個可以廣泛探討既問題。

咁我諗有冇靈魂係睇佢有冇主體意識啫,咁動物肯定有。人有罪孽既原因係咪因為靈魂?係咪因為有罪孽所以大家靈魂上唔平等?我諗呢點係值得商榷。
咁如果你係完全既猶太教徒、基督徒同穆斯林,都一樣可以做到呢樣嘢。我諗靈魂嚟就大家都係平等,不平等呢樣嘢好多時候係後天建構出來。至於倫理問題,好多時會變咗親疏有別。我諗都係你姨話人類本質係追求唔到公義既原因之一。
其實靈魂本質係乜嘢 唔好講一個宗教、一個宗派 甚至兩三個人之間都唔同答案 冇人講得清楚明白究竟係乜嘢一回事

一隻貓撞跌你隻杯 你唔能夠同佢計較 (人真係同貓狗計較 打佢 原則上係同佢並齒 反而有罪) 就係咁簡單
佢冇罪 亦唔承擔任何罪孽

我覺得單純嚟講 就咁話佢冇靈魂 喺倫理上會實際啲
因為根本冇人 或者現存社會個個都係哲人王 亦都承擔唔起現代社會個個都係哲人王呢種風險
概念嘅清晰先係最重要 日常生活言行嘅約束力一唔一致到亦係最強
咁細路仔冇得上機呢單嘢 值唔值得譴責 就簡單直接得多
廉價八成都會正確
親疏有別 固然係天然嘅倫理

唔救人嘅違反嘅倫理大啲
定唔救人親近嘅貓狗違反嘅倫理大啲

我諗係得依兩個嘅問題
現代人 或者嗰個post嘅連登左膠 會覺得後者大啲 因為阿富汗人唔能夠入屋 貓狗可以
咁我嚟睇我會覺得 呢種選擇違反嘅倫理更加大
人應該唔同禽獸放一齊考慮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞