一人一個仆街教車師傅(要開全名)

1001 回覆
585 Like 30 Dislike
LM
呢個真係仆街黎 遲到早走 次次都蝕成節比佢
考試果日去練車又去錯考場
卓漢東

第一堂上堂收咗千八租車 + 比十堂錢 + 扣學牌
嗰陣我乜都唔識以為個個都係咁 但轉咗師傅發現唔係咁的 續堂收費 唔會扣學牌 可以隨時轉

平時上堂帶黑超同頸cushion 懷疑佢上堂嗰陣係瞓緊教 得閒郁一郁我軚盤扮撚晒嘢 又唔講我錯乜

佢十二個鐘前有事入急症話取消就得
我十二個鐘前問佢我有事 可唔可以改時間佢就唔撚得 後尾我話鳩佢 佢先補番比我

佢老母臭閪第一次學車搵佢教 冇對比真係唔撚知佢啲仆街嘢
屌你老母原來唔係得我一個係咁
我一開始學都係搵佢
頭兩節佢老尾話我感覺唔到
無比過架車我渣照收錢
算啦當資質差 又唔想另外搵師父
跟住學頭幾堂又係偷偷印撚住個brake
一chok佢就踩停話你錯撚哂
最後踩到個磨擦點去到精準先無再比佢印brake

跟佢學到最後係會識渣車嘅
學得到停車都停得好穩亦都真
但佢老尾佢個教法食撚屎啦

果陣抽時間坐後排跟車聽佢教其他學生
每一個都係學到一頭霧水
最尾通常都係肥
當然我都肥左啦

轉左下一個師父一教返
根本要停車就唔駛好似佢教咁搞到咁高要求
望返轉頭根本係佢架車操得太勁
保養唔到先要你磨擦點去就架車

屌你老母呀柒頭祖
賺埋咁多都唔keep好部車
睇嚟我都幾好彩第一個牌遇到個好師傅,有禮貌唔惡,第一堂頭5分鐘試下死火個感覺,咩係車頭打冷震,試完就直接俾我揸出去,唔會好似某啲師傅講理倫都講半堂(之前考商用車個師傅第一堂就係泊埋路邊,叫我練呼油練半堂)
最初我學車成日轉線唔望鏡,師傅成日話望鏡唔洗錢,唔望鏡就要俾錢(重考/撞車賠錢),試過有次又係唔望鏡就cut線,師傅話:既然左邊鏡唔用我幫你遮住佢啦,人係要失去先識得珍惜。從此之後cut線都識望鏡

另一次就係考車前練埋最後一堂,練完落車到另一個學生準備上車,果個學生又係成日唔望鏡,之後師傅問我地得唔得閒,問我有冇時間兜多兩個圈做示範(=免費送20分鐘俾我練車),又同另一個學生講如果唔得閒可以另一堂補返30分鐘,唔會要佢蝕鐘。

脷伸:李x駕校 棍Van 馮師傅
n年前嘅事,學咗幾個月放我飛機。
祝你好運
有用post推
王師傅唔錯,不過好似轉咗教私家車
呢個我知呀
條仆街教係先用腳掣控慢車
跟住縮返開用極力子再控
控到架車接近停先再踩返腳掣拉手掣停車
因為佢話咁樣先唔會大力chok停

如果佢唔信你
佢教緊你果陣會偷踩腳制同極力子
你自己考果陣就仆硬街啦
應該就係HMD 果D「 有車 180巴」
佢唔只係唔敢偷雞
佢係唔信你渣到上去
驚你撞車 掃牙 整壞架車
你未熟佢就逼你坐副駕放腳上極力子感受
直到佢信你先比你渣上去
個人覺得無心機,堂堂玩whatsapp收學生,堂堂都俾佢問候,屌佢老味我俾錢你俾你問候?都算,話無堂成個月都無得上堂,然後臨考兩個月同我講佢無時間,話揾第二個教我。

不過算啦,我最後自己揾第二個師傅一take pass
有無相?
Post佢出黎啦
條撚樣撚有180咩
肥頭耷耳
屌,我都係苦主
上堂聽電台玩電話不在話下
仲記得有一晚夜晚9:30學天光道
條撚樣不停釣魚最後直情瞓撚埋
我師傅係考完仲車到我翻九龍塘先收
第一堂我比咗幾堂錢佢佢仲問我做咩比咁多
咁好嘅但教成點
迫力就慢慢踩極力子點撚樣慢慢踩停
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞