一人一個仆街教車師傅(要開全名)

1001 回覆
585 Like 30 Dislike
我重考搵佢教pass喎
覺得佢幾好唔會同你行死考試路線
根佢學真係學揸車
我pass完去咗揸van仔到依家都冇炒過
想要contact呀plz

以前有人post過呢個劉師父,幾年前我跟佢,學車係九龍塘上落,我係周圍練習。
日光日白,佢見到有男女係時鐘酒店行出來,向左走向右走,佢就話:尋晚佢地一定唔愉快
我心諗,關我咩事?我來學車!

一張白紙既我,來到當然想有人指導,當時我連點樣將格車放係路中心都唔知,差啲hi到欄杆佢就小!
差唔多都考試前,佢叫我defer,因為覺得我會考唔到。(其實只係見咗3-4次)

Deter完我換咗個師傅,人地有方法循循善誘,我真係由唔識真係學到識~

個網仲話佢細心/盡責/認真/有法,全部都唔係,大家唔好跟佢,會後悔!
成個制度都有問題
摸手仔....
之前跟李x 老師傅
無用過電話 最多hand free一句教緊車 轉頭覆
我情況就冇比佢教過
但已經feel到佢勁仆街

1.考完筆試乜都唔知
自己Whatsapp問佢收幾錢 租車點計等等
佢錄音覆我簡單兩句
我再問係咪第一堂要比晒租車錢
如果中途學唔掂棍波 有冇得退錢架
果陣白紙一張乜撚都唔識想問清楚啲
點知佢覆我一分鐘錄音屌鳩我話唔會收我呢啲學生
話我擺明向佢學完車
一定用第二個師父車走去考試
最後pass左Credit就比晒其他師父
佢都戇撚鳩 feel到佢肯定係貪錢廢老

2. 我係第二個仆街師父學緊三手軚時死火
仆街祖哥走埋黎敲我師傅隻窗
係到講「你隻馬仔呀?咁鍾意騎馬仔既佢?」
我屌你老母呀 祖哥學堂

係咪呢個?呢個仆街黎,當學生係狗咁罵
其實喺連登9up係唔洗本

由跟佢學2,到我考完10,再到而家學緊19
佢都係我遇過嗰幾個師傅入面最好心機同最肯教嗰個嚟

之後叫個幾個fd(2男1女)跟佢學,都冇投訴,個個都係話佢拍窗好撚煩兼且佢學生太多,啲時間真係難約
遲到嗰度好易搞,約佢夜晚10點學,做尾位食返佢轉頭食到突
我星期六/日賽馬日中過招,迫尻我去練泊車,排半個鐘泊一次,

仲要1個鐘去滴一次尿,我無講錯,係滴尿呀你老味七十幾歲人一個鐘滴一次尿,仲要慢慢滴
個樣....
唔會收你呢啲學生
佢要收啲戇鳩鳩俾佢呃錢嘅學生
要開全名
掃桿埔 強師傅 sm66xx
佢第一堂捉住我隻手教我拉手制
之後死忍左幾堂
有大半時間都泊埋一邊廢up/落車同人吹水
仲成日發脾氣
學左幾堂即走
Hello同門師兄! 佢淨係識得喺架車上面嗰邊傾電話,講買撈啲嘢,邊有心機教學生呀。
又鍾意玩學生,自己偷踩迫力同埋極力子,攪到你冇曬腳感。 又唔鍾意人哋踩佢個break,話玩爛佢架車。
師傅少,學生超多
唔憂做。態度點差都大把生意
真,林永耀條友真係好撚仆街
渣渣下出錯就泊埋一邊係咁問問題串鳩你,問你知唔知衰乜,答唔啱仲要繼續笑笑口笑鳩你 我知就唔撚洗嚟學啦,你直接講仲好啦屌你老母

教教下冇時間比我又係扔咗比個80歲阿叔,問佢嘢就話之前林永耀點教就跟返,我唔係跟開佢佢唔會講 我一路渣佢一路睇J圖,跟住有幾次渣撚到佢訓著 跟本成堂就只係借架車比我 自己渣錯都唔知

由頭到尾只係教學生死記,我考完比人肥都唔知點解

換完師傅(潘永耀)即刻唔同晒,好有heart教,會係咁同你講點解要咁做,令到你知道點解同埋幾時要做D乜,佢都話佢宗旨係要學生考完車牌夠膽渣出街,唔使再咁on9 補鐘

啱啱拎咗P牌個幾月,渣咗幾次,d frd旁住都話我渣得幾爽,當然都有好多位要進步,但起碼唔係炸彈。

最後一句: 林永耀你同你個Partner食屎啦
好心大家好似我咁,出埋樣
對女可能好啲
隻bearbrick 又得罪你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞