五桂山謀殺:殺局部署已久 死者生前埋怨被「搵笨」

1001 回覆
4 Like 64 Dislike
題外話
家陣叫佢可以落charge 最快排期兩個禮拜審
我諗半年內果三件傻西就可以入去慢慢歎

刀手當終身啦 9成係嫁啦

果2個傻西 判幾多碌 入到咩罪就真係好值得期待

我估先 合謀犯罪>誤殺

如果冇一百幾十萬請律師,睇怕都誤殺。
依班軍事迷黎
係屋企搜凶刀個陣
應該會搜到大批超過2焦耳既槍
到時加多條無牌管有槍械罪

軍事迷就一定有過2j既槍?

我肯定打開wargame既人一定有超過2j既槍
就算出面D wargame場 租比你個D槍大部份都過2J

軍事迷過2j唔出奇
利申:識人做war game

自問軍事迷,最大火1.6J,你係咪覺得自己好撚勁?9up
當秘笈?出面租槍大多數0.8-1J,屌你老母2J神早比人拉閘啦,我屌你老母仲係度肯定,我肯你老母咩,無料扮大屌

其實堆傻西, 一般aeg要改過2j你估易
睇過三條友d fb
落刀嗰個最有可能係Yim
fb d圖同個樣都似係殺人犯嗰type
同埋佢個fb封面已經係張刀仔既圖,代表佢特别鍾意刀仔同依單案最有關

Benard個fb睇唔到d乜,不過單睇個樣唔太似殺人犯

姓黃條友應該就最似係同行變幫兇
應該係原本真係剩係想打下佢個fd教訓下佢,點知最後有人用刀殺左個fd搞到自已無啦啦上身
睇佢個fb係外向型social既人,性格照計唔會因為金錢問題走去殺人,仲要岩岩有拖拍,無理由而家走去殺人毀自已前途

Yim應該90%入硬謀殺,Benard太少資訊估唔到,黃最有機會打甩變傷人/誤殺

Martin真係死十次都唔夠

三條友串謀妨礙司法公正都好大罪啦

知啦、好大罪啦
【星島日報報道】「陪我壯膽!」將軍澳五桂山兇殺案中,曾陪同二十歲死者郭葦諾赴死亡之約的Wargame戰友Calvin,昨向本報道出當晚應死者相邀陪同行山,其間有人訛稱郭先走,他隨即被人「護送」離去,疑有人正準備襲擊死者,遂故意將他誘離現場,其後獲悉好友慘遭割頸殺害,他除感難過外,直言至今仍未驚完。

不知有金錢糾紛

死者郭葦諾(洋名Bosco)本周日凌晨應約往五桂山行山,疑已有不祥預感,故要求一名姓趙(Calvin)的Wargame戰友陪同:「陪我壯膽!」但臨起行前未有透露,過往與姓嚴疑兇有金錢糾紛。Calvin昨日接受記者電話訪問時聲音震顫,傷感地表示:「Bosco沒有講點解要我陪佢,我根本不知佢同人 有糾紛。」

據了解,當日路途暗黑,趙連同郭、姓嚴(二十七歲)、姓周及姓黃男子(均二十一歲)登山時,沿途大家有傾有講,趙不察覺異樣。當他們在山頭逗留一會,至約凌晨三時三十分,趙目睹郭先行離開,已感奇怪,有人向他表示郭有要事先下山,當時另外兩人亦不在山頭,餘下一人特意「護送」他離開。

趙及至周日下午才得悉郭失蹤,其後在社交群組流傳尋人消息,趙亦在自己的facebook呼籲友人協助尋找郭。趙表示,事後回想感到相當不安和惶恐,至今仍未驚完,相信自己中了調虎離山計,也想不到對方如此兇殘,至於對好友遭到不測,他坦言十分難過。

好想知姓黃疑兇會點判
因買賣裝備金錢糾紛墮「死亡陷阱」,遭「戰友」誘上五桂山遇害。20歲青年郭葦諾是打野戰發燒友,據了解,他愛好收藏裝備,專門收集其中一隊美軍特種部隊的衫褲及槍械等,約一年前起從網上結識一班同為打野戰愛好者的賣家,經常透過他們購買裝備。

消息指,郭經過多次交易後,經常埋怨被「搵笨」,引起對方不滿,有人雖然表面上假作無事,但早已懷恨在心,數人密謀「做佢一鑊」,於是多次相約郭上山打野戰,惟因郭體能不佳,平時又只在野戰場玩,故曾多次婉拒,直至本周日凌晨終被說服上山。

據悉,有人原欲圍毆他以作教訓,於是一起對他拳打腳踢,詎料期間突有人取出利刀,𠝹向郭的頸部令他重傷身亡。由於意外「搞出人命」,有人便將他推落山坡,並自行編製劇本,意圖瞞天過海,但天網恢恢,警方因在山上尋獲血背囊起疑,最終將「大話」踢爆,揭穿這場驚天命案。

如果係咁,只係有份拳打腳踢會唔會甩到老謀?
因買賣裝備金錢糾紛墮「死亡陷阱」,遭「戰友」誘上五桂山遇害。20歲青年郭葦諾是打野戰發燒友,據了解,他愛好收藏裝備,專門收集其中一隊美軍特種部隊的衫褲及槍械等,約一年前起從網上結識一班同為打野戰愛好者的賣家,經常透過他們購買裝備。

消息指,郭經過多次交易後,經常埋怨被「搵笨」,引起對方不滿,有人雖然表面上假作無事,但早已懷恨在心,數人密謀「做佢一鑊」,於是多次相約郭上山打野戰,惟因郭體能不佳,平時又只在野戰場玩,故曾多次婉拒,直至本周日凌晨終被說服上山。

據悉,有人原欲圍毆他以作教訓,於是一起對他拳打腳踢,詎料期間突有人取出利刀,𠝹向郭的頸部令他重傷身亡。由於意外「搞出人命」,有人便將他推落山坡,並自行編製劇本,意圖瞞天過海,但天網恢恢,警方因在山上尋獲血背囊起疑,最終將「大話」踢爆,揭穿這場驚天命案。

唔會
3個都告謀殺

正常喇,唔通唔係呀

打幾拳抽水都俾人告老謀?
睇審訊案件表觀塘法院無佢地嘅
覺得死者好陰功
平時d撞車死人/跳樓都無乜感覺
係今次覺得有少少心酸

睇打個時死人未?推落山時未死就誤殺,死咗後推落山就老謀,但法醫之前講過死者死去超過一日。好似係。

1984年,樞密院於陳榮兆案中裁定,若甲(主犯)和乙(共犯)同意干犯罪案一(例如二人同意打劫路人),而甲在干犯罪案一的過程中,干犯了罪案二(例如殺死抵抗的路人),而乙又「預見」甲有可能這樣做,不管乙是否有此「意圖」去殺死路人,在法律上乙也干犯了罪案二。
3個人合謀襲擊,其中一人謀殺左人, 三人同罪
睇審訊案件表觀塘法院無佢地嘅

新case應該冇record
三條打靶,我只知肥波好撚慘

今時今日想互督減刑?發夢

認罪合作減刑?食撚矇你呀,你老謀呀

尤其姓嚴,由20歲就開始偷呃拐騙,死不足惜
俾我就落山報警話本身諗住純行山,點知一言不合打起上嚟仲死咗人,跟住俾人用刀強迫推屍落山,咁就連傷人都可以推得一乾二淨,兩條友都玩呢招就更加可信。
當撚左自己軍人殺人如麻

解放軍呀?
俾我就落山報警話本身諗住純行山,點知一言不合打起上嚟仲死咗人,跟住俾人用刀強迫推屍落山,咁就連傷人都可以推得一乾二淨,兩條友都玩呢招就更加可信。

傷人唔會打得甩
事實上你出手嗰刻就已經足夠定罪

不過今日都係提堂 可能有機會改罪名
(我好撚想佢地入去受終身)

傷人唔會打得甩

邊有咁易驗到身上某一拳係邊個打落去,9吹話殺人嗰條友做成全部傷勢甚至話被迫處理屍體嗰陣整到有幾難

傷人唔會打得甩

今日過堂,表證成立轉高院還押,48小時要放人,改罪名以樣,要睇黑警之後搵到幾多料了

傷人唔會打得甩

今日過堂,表證成立轉高院還押,48小時要放人,改罪名以樣,要睇黑警之後搵到幾多料了

唔係還押老荔?
呢啲罪好似無得放/保釋ga wor 謀殺喎

傷人唔會打得甩

謀殺都有得放出黎
有係陪審團架咁大獲

傷人唔會打得甩

謀殺都有得放出黎

我意思是說因為48要放人,因為老謀唔會比佢保險套,一定還押
保釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞