[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
20th century要搵個中意既係難架
Baroque你可以簡Scarlatti/Handel/JSBach
想下年中考
我係重新搵老師呀
舊嗰個電話都冇埋
第一堂彈兩首歌比佢聽佢就知我咩料
我停左差唔多十年而家學返
我發覺冇老師guide住真係差好遠
可能我程度未夠
就算我練100次錯嘅野只會繼續錯
老師講一講練5次已經係另一個level
其實我都唔係以考級為目標
只係想彈啲好鐘意嘅歌喳
有人教真係爭好遠
自己練係好多野都唔會知做得未夠好
我又係十幾年無彈但係細個彈嘅嘢一首都唔記得(記得嘅又彈唔返)
雖然我係用左幾堂先真係叫揾到啱level嘅歌

離想彈嘅歌仲有好大距離
有時會練到好頹唔知自己做咁乜
又或者練極都好似無乜進步可以點
彈首moonlight sonata 3rd mov
hea吓hea吓彈咗成10年
上網聽再聽返自己彈好撚難聽
無人教係差d 好無方向
我都係練下czerny299
希望基本功好啲可以上快啲
唉有時真係練到少頹
望住自己練緊幾頁歌仔
都唔知幾時彈到自己dream pieces
錄完8級,雖然唔係彈得好好,不過阿sir話夠pass,所以我交咗佢算想彈其他
啱啱開Chopin nocturne op9 no1 同 Pathetique
有冇人呢排考完at?想知你哋個成績等咗幾耐
我舊老師移埋民..睇嚟都係要搵個新老師
雖然唔會以考級做目標
但都想睇下啲鐘意嘅歌有進步
自己練我連拍子都數唔到而家
希望搵到啱老師啦!
Czerny暫時真係唔想掂 仲有少少mental scarring 有無啲類似嘅嘢可以玩吓?

其實之前個老師俾Pathetique 2nd movement我彈都有啲小興奮
轉咗老師之後好似砍掉重練咁就灰到宜家
Chopin Etude 非常精彩
練完明顯升 level
唔想連鎖琴行學、有彈性啲就要網上搵
朋友介紹
彈唔起 Chopin淨係彈過Waltz in A minor
可以彈下 Mozart sonata無咁悶,都有 d scale,同299差唔多
半年先起到首op.10 no.3 希望30歲前可以彈到全本
ching 宜家咩 level
呢首都好好聽
比自己七十分,做到個atmosphere 但中間特別係最尾個段唔太穩定,仲練緊。

現家開左op.10 no.11嚟練
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞