[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
我都係喎
你而家個program彈咩
我未finalize呀 試咗好多歌
Bach toccata no1
Partita no2
Oboe concerto (我唔get佢點會係LT)
Haydn sonata in C (呢首我好中意)
Mozart rondo in a minor
Beethoven op2 no3
Tempest
Schubert impromptu in B flat
Chopin nocturne in D flat
Ballade no1,2
之前三公子就推介過Prokofiev Romeo and Juliet.
Post romantic 我自己就試過Rach prelude op23 no5同Debussy images 其中幾首

彈完先發現自己唔係咁鍾意法國野,鍾意俄羅斯多d, 但係手細彈Rach有點吃力
果首prelude都唔錯 都係8度
法國我都唔係好handle到 硬係唔啱feel
都係德國夾我d
我反而鍾意op23 no4多d
而家心思思想試下 etude tableaux op39 no2
8級歌會揀呢啲真係第一次聽
個評分準則應該淨係睇你彈得岩唔岩音順唔順
好多流行曲都係音不離scale
只要你知首歌咩調
R個音到成首melody有幾難

利申r到
但無咩記性要寫低
人世間好多野要取捨

我幾年前都想試吓做音樂人呢行
但做左幾年白領銀行金融
到三字頭做
連想玩流行音樂都開始累

練到既唯有寄望俾身邊人聽

或自己個仔做到音樂高手
有冇人會揀 Webern 既 Variations for piano, Op. 27
簡單啲講 要先熟習chord progression eg 17654 2516 6425
Key 通常捉成首歌最後果粒返回音
伴奏就要學埋咩叫add 9 sus4 dominar 7 果啲
有冇人知點解Chopin competition final 每一屆啲人都係彈Concerto 1?Concerto 2好似冇人揀
今屆有三個 concerto2
[url]18th Chopin Competition 討論區(2)——Final Stage
https://lih.kg/2741592
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]
Ginestera
真係幾好
我好中意argerich danza argentina個版本
大家點睇李雲迪墮落到咁
反而同期嘅郎朗上左神枱咁滯
預左佢鋼琴收左皮 但無諗過衰叫雞
郎朗我就麻麻雖然佢技巧係無得頂
李開始上綜藝就知會收皮
唔明李雲迪點解走去玩大陸啲綜藝
Classical musician 應該係好睇唔起呢類節目
就好似Americans got talent咁

除左技巧
我諗郎朗嘅心態好好多
佢比人嘅感覺好自律同埋對音樂有份執著
雖然唔太中意佢啲interpretation
但我記得之前好似睇過有篇文章話其實朗郎唔係真係咁中意彈琴 係老豆逼佢逼到痴線先有今日地位
佢自己都好似咁講過
好似係逼到佢細個精神有問題?
個浮誇演技都係被逼出黎的
只可以話佢老豆係個痴左線既怪獸家長
不過好彩生左個天才出黎啫
其實佢孭住chopin competition 第一
得閒開幾場concert 都夠做啦
五年先得一個仲唔係屆屆有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞