[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
假urtext又係邊幾間
peters有時聲稱urtext但我發現會錯
如果佢唔聲稱urtext就都唔錯嘅
我通常買henle 都唔錯
Fingering suggestion幾make sense
henle緊係正
本書彈咗廿年都仲完好無缺
你地邊度買譜多?通利好貴,我阿sir 教喺book depository 訂,不過有啲未必有。最近揾Henle Beethoven Sonatas 都揾唔到。通利vol.1 好似成$450
真 但有d 出版商(專攻某作家)會出得好過 henle
Chopin 我阿sir 話Paderewski 比較好
咁liszt呢
Poland National edition好似最好
liszt可以用henle/peters,唔錯
想玩吓某一首、唔係考試嘅就imslp ok
poland national edition (jan ekier)嗰個一定世界第一,完美,連international chopin competition都強烈建議參賽者用呢個版本。但缺點係香港好難買,亦都貴。於是佢哋同上海音樂出版社合作,出咗一套中文版,同原版幾乎一樣,個人覺得呢套值得買。

paderewski都非常好,ekier第一佢第二。因為佢用「標準化」嘅方式處理蕭邦嘅手稿,即係將一啲手稿上嘅變化用簡單嘅角度去睇,冇一種極嚴謹嘅學術研究(雖然已經好好好嚴謹)。所以paderewski平少少,香港通利琴行都大致上有齊,唔難買。
Paderewski 如果唔執着個harmonic meaning都幾好 起碼易睇d
佢有d會enharmonic咗d音
同意,但老實講蕭邦嘅harmony最吸引 佢用enharmonic轉key用到出神入化,所以一般我會叫學生買ekier中文版 / abrsm / henle
如果啲歌普遍嘅,出版社唔係特別要求嘅,通利or柏斯都會搵到/佢哋會幫你訂到。

concerto就少好多(始終少啲人彈,入咁多貨冇意義)次次去都要訂

如果唔想買譜fail嘅話可以去尖沙咀威德,最奇怪嘅譜都有/都可以訂到,保證冇失望(都唔知佢點做生意)
用Enharmonic記譜弊大於利
睇下呢條片

https://youtu.be/Sm-2e2DsdhE

難睇嘅話練多幾次就記得
點解一定要改佢個harmony呢
實際上冇影響但係失咗意義
中文版好平又高素質,絕對值得入手。

見到香港、台灣、大陸有 Chopin competition參賽者都係用緊中文版
如果佢加左自己野落去就唔係 urtext啦
Henle比較 Make sense 但係 Chopin、Bach可能會有更加好既 publishers
Amazon部分書抵
我見 Tiffany Poon 都係用依間/henle去比賽
我well tempered 用abrsm
Toccata 用Bärenreiter
等詩練完740再試
珍wtc 係英皇大勝
但都改變唔到佢好難嘅事實
還好 依加彈緊d Major噴血了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞