[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
唔洗slur架,一個一個獨立彈,最緊要唔好未放哂就彈下一個,聽落去先會clean
學琴唔平,zoom上個體驗差好多
手型同voicing都好難執

其實上堂都係一對一,又唔係一大班上
如果感都中招咪當自己唔好彩
梳我講緊淨係白鍵呢串

前面黑鍵我當然係雙手用4
呢度全部5
最近好鍾意聽piano concerto
成日喺度loop Chopin concerto no 1成個鋪排都好靚
有冇巴打有咩concerto推薦
Js bach piano concerto in d major BWV1054

好有高雅典飯
利申詩詩
rach 2, 3
Hello cc
比較少聽Bach 因為覺得好難彈 等我聽下佢嘅concerto
估到一定有人講rach
第一次聽覺得冇乜嘢第二次聽就開始上癮
mozart 20 23
beethoven 3 4 5
brahms 2
bartok
ravel 左手,g 大調
prokofiev 2,3
hosokawa (個人推薦
Hi漫 Bach 唔難架
5會
Why not both 夾岩時間之前你除非有人唔做你先有一炸學生 otherwise你私接冇問題
一直覺得bach 好考轉手指嘅位 之前彈Italian concerto 搞咗好耐點轉手指個人比較鍾意彈chopin ballade/ Hungarian rhapsody 嗰類 轉手指冇咁煩 雖然都係好難彈
BTW有冇人有LTCL歌好推薦比手細嘅人
隻手好細勉強彈到ballade no 1打算用呢首做LTCL 但係其他三首點切就未諗好
其實考AT LT點先可以合格,又或者咩情況下會唔合格,有冇人可以分享下
有朋友因為唔夠時間(其實都係唔夠2分鐘到)俾人扣咗10幾分扣到fail 好誇張
事後不斷email同打電話諗住去聖三一睇吓有冇得appeal 但係冇人理佢
佢唔開心咗好耐 所以大家交片記得記得記得夠時間!
即係30分鐘?
Ballade唔易架
好似係咁上下呢個時間
題外話覺得錄影之後ATCL嚴咗好多
真 coda 好難搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞