[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
完全無天份
細個拉牛上樹既路過
手又慢耳又聾
堂堂俾人話 Handicap

睇完江老師視譜入翻坑
繼續 Handicap
不過我覺得睇下 Youtube 仲明得多過我以前上堂
我覺得初學嘅話好大分別
你彈嘅嘢同佢聽到嘅嘢差好遠
咁啲touch同細緻嘢好難執
(除非你用靚咪)
同埋hand shape嗰啲唔係捉住隻手嘅話好難改
出面唔見有人講MIDI KEYBOARD
唔知呢個有無手足識?

新人想學編曲呢個夠唔夠用?

呢個貴好多, 但除左key多之外功能上差得遠唔遠?

有無人聽過聖三一有張PC (Performance Certificate)? 識個人話10年前考過,AT同8級中間,類似ARSM咁 宜家應該無

係咪同AT repertoire syllabus一樣只係考30分鐘咁?
果張伍公子講過話係垃圾
巴打練成點
接近熟晒啲音 好多地方要improve
彈doppio movimento彈到手指尾驚唔知有冇整傷抖咗幾日
抖完試下再放鬆多啲右手
仲有白鍵嗰串octaves彈極都係錯
講緊淨係彈啱音再少少加快
一定要放鬆手腕彈,唔係彈唔到。後面啲chord都係
用過,覺得好嘥錢,執唔到手型又執唔到聲
唔好意思都想搭單問下有無推薦嘅鋼琴老師
我係從0開始想學classical
都有試過上網搵下但係花多眼亂
自己身邊又無識鋼琴嘅人
最重要嘅係唔想遇到有啲唔識教嘅啲基本功錯晒
網速都好影響
我被迫上咗兩堂zoom,啲畫質時好時壞/窒吓窒吓其實好麻煩,尤其我嗰陣已經去到fine tune啲phrasing/dynamics,一睇唔清就要叫佢重複多次嘥哂啲時間
更唔好彩嘅係我同老師屋企都係得數碼琴所以更加難執
所以俾我揀一定揀面對面上
[LIHKG]鋼琴教學 你問我答
https://lih.kg/2861221
我之前跟過呢位老師由初學學到diploma
可惜上年移民無得繼續跟
畢生受用 佢會教你思考唔係死練
(佢而家應該喺沙田教)
荃灣岩唔岩你?
清覺得串octaves 右手應該用 454 454 454 指
定555 555 好啲 (左手handicap 用晒5指)
我一開始就練 454先 (覺得練咗 555 555難轉返啲)
而家試555 555好似順啲
本身份譜又冇slur
黑鍵一定用4喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞