[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
大概六年
覺得自己畀盡得六七八級左右水平
但又覺得考試啲歌唔好玩
Nocturne Op 48 No 1 真係好鍾意先想彈
即係正拍頭半拍係rest
後半拍先落鍵
Canon In D 應該冇呢啲
又冇乜大跳或者拉好遠手
夢中的婚禮第一個chord兩個音就拉九度半喎
你轉A minor重要十度
練下scale
D major呢啲啱啱學常見
再講Canon In C都可以試
古典動漫都有彈,依家練緊my dearest
厲害
目標一路學上去 去到彈到入門古典曲水平
Op 48 No 1 好好聽 好入心
返緊全職 仲part time返學
想考FTCL
完全唔夠時間
唔係咁計 你彈到幾首水平會慢慢提升
正如你夠lv就唔會再留係新手村
正路唔會首首彈晒啦
差唔多難度冇乜新嘢學嘅會skip
彈完kamado、A cruel angel
練緊sincerely
好奇想知有冇聽過人0級直接考AT
識人直接考lt
pass到
合格,不過冇ふdistinct
其實唔難 只要學琴keep住唔考

想問下呢兩個bar 上面係二連音定係對返下面嘅三連音
二連音就跟返第一段拍子
對下面同前面有啲變化好似都make sense
聽youtube 又太快根本分唔出係邊樣
補充: 4拍4 下面係全部三連音
跟返下面一樣啦 音符一樣冇講明可以一齊落
唔係要考埋樂理先得咩
呢首我覺得seong jin cho彈得最正
lrsm就要。ltcl係trinity唔係abrsm架
假假地都拎咗嗰屆冠軍
個人幾鍾意啱啱嗰屆Hayato Sumino嘅version
好的
就係兩個畫做咁都好奇怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞