[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
三公子去左邊? 佢成個ac冇左。。。
ban左/自del
我有印象佢仲在生嘅時候最後一晚, 佢曾經留低過tg, 叫讀緊bu b.mus人pm佢, 佢一留言之後唔使幾個鐘就冇咗個post
人都冇埋
1: 會唔會因為留tg 所以畀人ban?
2: 佢自己申請del 所以講低遺言 放tg想搵同佢有聯繫嘅人

還是係兩件獨立事件冇關係
根據我嘅非正式統計 ,有9成音樂系學生graduation concert 係佢哋嘅人生第一個 & 最後一個solo concert
無計,亞洲來講香港有間APA. 非APA學生根本唔係專業演奏來。BU 中大,理論為主。港大個個值頭係歷史加英文。

所以人生得過一個solo concert 都正常
Music MA / Music Edu 仲慘, 可能得Jury, 連grad con都冇
佢嘅schubert/chopin nocturne真係聽到高潮
係既,但禁諗,佢地本身鐘意理論或教育或者根本無能力讀perform. 所以俾佢彈可能連grad 都有問題
Edu program都還好, 起碼一定要reg theory & practical

CU / BU Music MA 邊有樂理理論可言, 睇一睇過syllabus,根本似文化研究文憑仲多過似Music program.....

MA根本搵個完全唔識樂器,但係讀書呀ok嘅人都可以畢到業,你只要reg科時唔take theory / practical科
你可以禁講既。因為政府funding 係睇讀書成。所以中大以至港大都係以讀書大於樂器做前題。入perform 要3分以上仲要奶下professor先入到。 MA 既話水準更低

呀豬呀狗,DSE 考唔到理想科就入呢d水泡科。所以有咩水平可言

我學生搵老師。竟然無人搵miss Loo.我真係笑撚左出來。成個APA major系老師棟左係到。.我無言鳥。 你話搵十零姐我都覺得合理丫
seriously? 咁佢哋跟咩人?
我想當年成個piano major list 有N咁多幾個老師, 但實際上只係得一個,因為基本上所有人都係揀Nancy haha, 其他嗰幾廿個全部掛名 lol
佢基本上來者不拒, 人品又好成日識得導人向善, 時間又容易就,佢教學以外基本上只係忙住做義工、湊孫、同理玩FB, 唔似得其他老師成日要學生就佢哋時間就到鬼五馬六, 聽過有啲極端例子因為老師要 接好多concert/ 周圍飛去外地做嘢, 一個學期13個鐘堂竟然要學生兩日之內上曬佢
馬,楊,鄭 個d.

俾我選擇個list 正常就應該Loo 之後嘉齡。其實個人來講我對許寧幾好印象。 因為細個見佢APA 伴奏做得幾好。可惜佢係minor 系老師。唔可以教major 學生。 唔係我都想請教佢伴奏上既野。

有部分人會搵professor 個類。

其實APA
佢而家無時間啦。 佢有野忙緊
真,練練下會覺得如果唔係為左考級多張cert揾食,禁比心機for what? 花好多時間心機練啲details位,進步左又冇人識聽冇人知。但如果純粹為自娛既話,呢項興趣都好辛苦,好貴下。

始終唔同運動競技,唔同既年齡層都可以有比賽,會好容易有進步既動力。有時彈琴都彈到好迷失。
自grad左後都冇乜同佢聯絡tim,佢呢排有咩搞? 佢真係好好精力,後生過physical age 20年.....
我都係聽講,因為我從來不是她學生。你知佢不嬲8足禁多爪,佢今年教學生都上唔夠堂

呢樣真,同埋佢真係勁有愛心。 細個係APA. Master Class 上佢堂係最無壓力。上其他老師堂真心驚彈衰左會人話
true, 其實上佢1 to 1 彈得唔好真係會屌到仆街,但屌完之後真係會上左一個層次, 同埋屌完會氹返你lol
我想問下成人學鋼琴學左3個月,如果仲彈緊everybody likes the piano book 2個d係咪太易?
今日老師建議我開first lesson in Bach同burgmuller OP.100

但我由everybody 同 Michael Aaron book 1 一跳跳去Bach 個d係咪太難?
利申:下年summer holiday 想考2/3級
3個月學到 first lesson已經好快
我就係2級都未學就一跳跳去first lesson, 真係應付到?
練練下先會去到個grade嘅
最緊要有老師同自己肯努力
好啦,我自己練下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞