[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
自己搵地方拍片都得啊,建議你自己搵地方,trinity戇鳩到冇人有
我都係業餘,又係十x年前考過之後冇學,試下答
1. Melody 唔使hold,hit 到夠聲就得
2. Trill 可以轉唔同指法,13,12,32輪住用,12盡量少用
3. 手指公盡量貼近keyboard 邊緣,用手臂嘅擺動而唔係手指彈
4. 如果25 (Trill A, melody G) 唔夠九度,可以用15, 然後trill 用32 彈, 之後再轉番做13

Btw Waldstein 真係好正,first movement 當熱身用,成個人即刻充滿活力
我唔係學生其實主要係想好似人哋夾band 咁交流classical 嘢,唔知香港有冇,業餘古典愛好者好難搵
高手聽你咁講完好過自己鳩練十日

4. 你意思係7度?唔係好夠呀,搞到隻手要向右擺。23轉13 個13 ge 意思係交差彈?(1彈trill A,3彈trill G?)

本來我諗住彈到最經典ge 1st movement 已經對得住自己點知練左一排最近揭到後面發現3rd movement 仲正,但我都唔sure 自己有冇能力練得成3rd movement
我覺得彈琴尤其是classical係很孤獨好tough ge 一件事九成半ge 時間都係只可以靠自己,長遠計好多人包括以前ge 我都放棄左
4. 係呀七度
上面表達得唔好,我想講嘅係trill 用3232323212323232...,1係上面melody 上到G 嘅時候trill 嘅A 用1
然後melody 彈E/D嘅時候trill 用31
classical夾band我係交功課先會做既嘢咁都有d比賽trio duet搵人一齊join又交流又一齊玩
啱,由細到大可以同我交流既只有鋼琴老師,或者極少數識彈琴既frd有時灰嗰陣都諗禁辛苦練完,但又冇人識欣賞,有啲徒勞無功。
我唔覺 我覺得好似同緊部琴結婚 談戀愛緊
幾正 暑假又唔怕悶
你彈琴係為自己 唔係為左取悅人
你咁做咩都唔開心
咪係 搵到三角琴即練啦
始終人人際遇唔同,資質唔一樣,練琴需要咁大ge練習量,無論幾努力練前面都會有一堆人好過自己,mentality,意志力,恒心,時間少d 都唔得,同時又要面對生活其他問題同人生目標,真係唔係咁易keep,佢咁諗好正常唧,好多人都係咁。個問題係點樣令自己一直咁多keep 到個passion 同興趣,就已經對得住自己。

或者都關個老師事,以前個老師教我考八級同ATCL可以教到同一兩首歌彈兩年除咗考試歌唔教其他野考完無耐我就投降唔學
咁幾好樓主彈緊d 咩?有咩歌推介
類似啦

無計呀,classical 對我黎講唯有當打機自娛ga ja,當彈比個女聽lor。
或者向improvising / jazz ge 世界探索下,會發現自己仲係一個小朋友大把野有排學。受眾又多D。
Fantaisie impromptu
Arsm 可摸以只揀兩隻歌 beethoven 同一隻bach toccata
夠時間就得
每個period有
可以重複8級既
自娛呢個真
好彩你有個小聽眾

近呢一兩年好想學improvisation但係又啱啱先pick up返classical 揀唔到focus落邊到
高手有冇少少秘訣分享下
我會睇YouTube 「好和弦」同埋「piano with Jonny」
新手想請問同一個chord由左彈到右,通常d人用黎放係首歌完結個位果個技巧叫咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞