[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
其實考試好似考官會問問題,會問d咩
Aural先會問 你關於音樂問題
Scales咁
暫時玩曬john thompson 1到3,first lesson in bach, 同埋一本簡化既classic典譜, 仲有一路用黎練緊scale同arpeggio既Schmitt, 最近買左本綠皮宮崎駿玩下。
想問有冇咩練習書推薦,果日經過柏斯睇下Chopin etude發覺好似好難
Chopin etudes=演奏級
你彈下czerny先
唔該你先,冇老師問連要買咩練都唔知
Czerny都有好多本架
我上網做下功課先
其實czerny/hanon/schmitt有咩分別?
係咪建議全部都要彈哂?定揀一兩本就得?
初學應該揀邊本?
如果係講Hanon同schmitt係學scale同arpeggios果本我都有,講d野差唔多我感覺schmitt好睇易明d
Hanon/Schmitt-機械式練手指(準確度/靈敏度)
Czerny-機械式練樂曲pattern 等你彈真歌會有一定幫助
Hanon我覺得冇咩用
練一兩個就得
唔係一定要彈曬 但每個練一啲都有助你個基本功練得好 有好多係重複既機械式音型 熟習啲scales appregios 同手指速度

Hanon可以用離warm up 真係好多scale既野比你彈 至於czerny就會多啲musicality 相對上似彈一首樂曲多啲 同埋佢有好多本 離越難既練習曲 Schmitt我自己就無練過答唔到你

如果係想快啲練到etude 建議czerny op299/ op 740,又或者可以嘗試moszkowski

Chopin etude係好難的 要慢慢練上去先學得到 加油
有冇人知點解Abrsm官網鎖咗
Schmitt練hold chord+其他音 個人覺得有幫助
可以自己加埋大細力度練
慢慢啦 急唔到
真!?我上到哦

非us啦
Hk都係
Schmitt唔練唔知身體差
去到hold三隻手指彈到好似抽筋咁

34手指trill可以點練得平均啲?
上到啦
真 schmitt練 hold音好用
Trill你一開始可以當兩粒普通音(岩拍子咁彈)
熟左先加快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞