[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
唔係幾日有通知咩
幾個月嚟咩都收唔到
今晚睇完再答
詩覺得要彈得快隻手唔可以緊張
膊頭會影響到你彈架
玩比賽show of仲好啦 考試穩陣為重呀
不過就算知成績都要等返2-3個月先拎到cert啦
等到日日都心掛掛,好驚fail,唔明點解咁多個月一啲消息都冇
琴行無問下? 你再唔係去 trinity check check
老師成日話我緊住哂
緊用唔出力
Ok
講就易

可摸耳搭單問?
半速練緊Chopin op10 no. 1,暫時無諗住去到原速,但係去到bar 20左右就好易緊,跟住就係咁錯音
可以點解決?
我之前彈過op.10 no.1
重點係手腕放鬆 手腕一放鬆就會好好多
同埋唔好擘大隻手 咁樣隻手會好易攰
要彈得快個身要放鬆 個身要伴隨音去行
三公子推薦過cortot 佢有講方法
我覺得你可以抽出黎練 搵返指法先
穩陣為重姐係考digital?
有冇巴絲打算考f2f?係咪times square 柏斯部琴會好彈啲?
隻手細好多時做埋rotation/pivot都唔夠所以有啲位要擘
如果唔追求全部都做legato應該輕鬆好多
Cortot係Rational principle of piano technique?
手細嘅話可以轉fingering

legato嗰到就唯有靠pedalling…
係 可以彈到滿意再提交
佢有一本etudes入面好詳細講點彈
其實識郁隻手 手細都唔係問題
有冇巴打彈過animenz my dearest 2020 ver.

octave glissando推唔郁點搞
最近彈緊ATCL
1.Scarlatti Sonata in B minor, K 27
2.Haydn Sonata in E♭, Hob XVI/49
3.Schubert Impromptu in G♭, op. 90 no. 3
4.Debussy La plus que lente
但差少少時間, 如果將 K27 全部重覆就夠32mins

諗緊加多首
Brahms Intermezzo in A, op. 118 no. 2
我覺得可以換走K27彈首4,5分鐘既bach
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞