[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
其實有relative pitch,試多啲就可以
珍 好多都係練
咁邊度有業餘嘅比賽?利申年紀大
試下李斯特鋼琴大賽?
三公子個post喺邊
自爆掛
三公子俾人ban咗,所以留唔到言
佢做咩po bam圖
其實Three-hand technique 同 polyphony 有無分別? 因為見人講Bach啲歌都可以有3,4個music layers, 咁又算唔算 3/4 hands technique?
Chopin competition 終於到Cateen
太緊張,voicing 有啲off,去到Ballade 2 先叫入狀態,可能入唔到下一round
Trinity Atcl
1)錄影考試係唔係唔一定要佢指定既場地?
2)宜加係唔係要交program notes?
1.
2.FTCL先要寫文
ATCL, LTCL唔洗
我個人覺得 polyphony入面會有 three hand technique
明白
問題唔大
不過有底子會快d上手

Sight reading都快d
Tiffany poon 自己拍片都話冇彈曬好多czerny
接近二十年考左ATCL, 之後廿年都無彈過classical
最近自己pick up 返幾個月,不自量力彈緊waldstain,好難
Warm up下先啦
太耐無彈一定會或多或少退步
建議你6-7級開始彈返上去
咁又唔係完全無彈,好彩有regular 夾教會d band 彈keyboard,對d chord 的熟悉程度高左。而家pick up 幾個月之後,反而某d 野感覺上比廿年前吸收得快少少。
樓主或者有冇人知道呢啲false trill 點練,好恐怖。唔知點樣手指公食指彈trill 隻尾指仲hold 到個melody。

但我好鍾意waldstein 呢段(利申:未練到3rd movement )

校際音樂節點睇玩鋼琴獨奏考咗八級優異就可以參加
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞