[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
貼鍵,同連2件事。

其中一個條件係彈完第2個音放第一個音。自然連住,但太長會變得好痴。但痴又唔一定錯。有機會講

另一個條件係手指落鍵速度愈慢愈連。但速度

太慢音鎚打唔到條弦。

第3個條件係識唔識用力。有人彈琴用死力。禁出來聲音好硬好斷。連音要既係手臂俾力。前臂應該鬆既心, 手碗要小小鬆用手指骨要hold 住。然後用手臂力壓落去俾手指。

貼鍵只係容易d滿足我岩岩講落鍵慢既問題。如果你貼鍵但手指用死力錐落去。一想出硬斷聲。

sorry 我講野一舊舊,文字表達好難
其實學琴可唔可以同老師講上網買二手書?我見 Carousell 好多舊書,都係$20本左右。但我又好驚佢覺得我度縮。
我學左幾個月已經開咗成8本書,好貴,會唔會開得太多書?
ching 係老師代購書?
完全無問題喔,你話你想自己買
其實初級 d 書通常都係用一次都唔會再彈,我都唔建議買咁貴

你8本書係邊8本
琴行學,通常即興買。Michael Aaron 1, everybody likes the piano prep&1, step by step 1&2, John Schaum, John Thompson, 仲有一本醒唔起邊本,要返屋企睇下。其實學幾個月就買咁多係咪正常?有需要買咁多書嗎?
你覺得你有無學到野係呢 d 書裡面?
everybody and step by step 兩本會唔會其實都差唔多level,唔洗彈咁多(?)

我都唔太清楚,宜家 d 人學琴好似都好多書咁但係我細個都唔多
Everybody 多chord, 我唔介意彈得多歌,因為我鍾意鋼琴,我反而係介意$多啲唔想買咁貴,一本書用一個月左右就完。Everybody兩星期前開左,宜家已經差唔多自己彈晒
咁你應該係買 children pieces果 d 一本有幾十首果 d 書
你講果 d 書可能 係你學得快所以一個月彈完,但係其他人可能彈幾個月
Children pieces係咪好難?
你指綠個本?聽人講grade 3 先應付到
一開頭都有 d 簡單嘅
你咁中意彈琴應該好快彈到
Ching可唔可以講多啲手腕點先可以放鬆啲?
做voicing嘅時候啲音隔得遠又要連音隻手會好易lock實咗
我學咗半年已經開始學呢本

利申:學咗差唔多十個月
1. 彈 8度chord (放鬆手脆 當彈彈波咁)
2.跟住再隔住彈高低高低 (似BbQ咁向左右)
你宜家grade 幾
我都唔知我grade幾
而家主要彈呢本children 同埋我鍾意嘅流行歌
同埋通常我搵到鐘意嘅琴譜 我睇完會再俾老師review 睇吓我彈唔彈到 如果ok就開始練

你會唔會考級?
暫時唔會住 張cert對我唔係必需
想打好基本功同埋學多啲歌
第2點即係例如低音c同高音c隔住咁彈?
是 但係你要做到第一先
你按住一個音,之後用另一隻搖下佢,搖唔到就太硬。 如果手碗跌哂落琴度就太鬆。手碗有彈性就差唔多。

做phrasing 單音好遠。我會理解做意連,意境上連接2個音。呢樣幾抽象。最易感受係手指離鍵慢,手指再慢落鍵。但起落唔係直上直落,似係射波時個種拋物線。有流動,如果好機械地直上,搵音,落鍵。禁慢彈都係斷。彈個時有種劃圓圈感覺。
advance 既話係唔需要太大支體幫助。

放鬆問題,有人教 up and down 即離鍵手碗升,落鍵手碗降。 雖然唔完全岩,但都俾到個方向點放鬆。
你試下breakdown 來彈,淨做離鍵 ,彈完飄走隻手。然後check 下放鬆未。 做到後手由高處,手碗完全放鬆。手慢落 ,手碗仍然完全放鬆。到手指觸鍵時手碗就做番上面回你既感覺。手碗唔太鬆,有彈性。

如果雙音以上既話都係先解決單音問題。你做到又有需要我再答
其實點解我第一次彈首新歌點都會有幾多音係彈錯左?其實係咪一個鋼琴老師第一次彈首未見過既歌都會有機會彈錯?

利申:學緊grade 1
就算啲大師第一次彈首新歌都會彈錯
右手3粒音d chord 一彈得快就好唔齊同好鬆散
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞