[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
邊有人一睇就岩?
高級果d聽落無怪就照去 所以你先覺得佢冇彈錯
Chord 你可以試下一粒+2粒,2粒加一粒 搵返邊度唔夾先
真 只係扮無錯音
想問下而家考琴係咪都係拍片錄音?

淨係彈3首歌, sight reading 嗰d 都無晒?

想考AT
yes atcl

冇晒啊淨係演奏我諗起碼要四五首歌啦先夠時間
咁咪易好多
不過我錄片錄左好多次都覺得唔滿意咁lor,用咗好多錢最後放棄交是但一條
收音咪好緊要
唔一定 睇 sonata/variations可變4首
點解洗好多錢 去 studio錄?
覺得每條都差少少,想再改錄好d,最後越錄越越差
唔好一日錄曬嘛
下年演奏級有無機會都係繼續錄影
聽講易 d pass
off topic 問句私人教應該收得貴過琴行定平過琴行?
可能孖住上
照計係貴過
有 qualification唔需要出去琴行都有人拜師
冇既就頂爛市 所以通常8級去琴行教
收得平過琴行 tim
睇來遲 d 要收貴 d
嚴禁頂爛市 否則冇學生搵你學
點睇Daniel Barenboim 彈 Mozart, Beethoven Sonata
佢彈得算好唔好?
我覺得佢beethoven太technical
Mozart冇咩聽 我推薦maria joao pires
認同 maria 彈Mozart彈得好好
Barenboim彈 Mozart 同maria 比少左份平靜感,好似pedal 用得多 d

不過見咁多人聽 佢彈 Mozart, Beethoven所以好奇係咪算彈得好
AT唔係不嬲都淨係彈歌㗎咩
係咩..

8級都要考sight reading嗰d, 演奏級竟然唔使
abrsm先有viva voice考
真 我都好中意Maria Joao 彈既 , d expression 做得最靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞