[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
佢咪純鋼琴 你知唔知佢邊個黎
上YouTube search
同埋夢中的婚禮係比佢彈到出名
冇五級但日練夜練咁死練會唔會彈到
River flows in you啱唔啱
呢首都好好聽
有兩首難啲但個人認為好好聽
Croatian Rhapsody
Flower Dance
無 keywords 純粹係我自己都鍾意呢類
我得閒就上 YouTube睇人彈琴
咁啱搵到啲自己鍾意嘅
可以 不過要練到smooth就要啲時間
同埋你可以錄低自己聽下
不過睇你自己要求幾高啦
練咗三日右手 覺得手指靈活咗
但仲覺得同原速好大距離
會繼續努力練
想問LT classical period多數啲人會揀咩?

Haydn 50 52
Mozart 310 576
Beethoven Tempest, Les Adieux?

選擇好似唔算多,Clementi仲要得一首
LT classical嘅選擇的確比AT少。好多人會揀tempest,因為老實講算係LT syllabus最易嗰首,尤其適合冇考AT、由八級直接考LT嘅人 亦都多人揀mozart a minor,呢首啱啱好唔會好難、又容易create到個mood出嚟。或者都唔少人揀beethoven op 10/3 或者 op 31/3,呢兩首聽落都幾fresh

les adieux會比較少人揀,因為呢首絕對係成個syllabus比較難嗰首,如果考皇家演奏級嘅話直頭可以用嚟考FRSM。另外haydn都少聽人會LT揀佢,通常AT揀佢嘅機會多好多
冇錢請老師 嚟緊打算自學考LT啲歌係我自己揀嘅,想問問大家覺得個選曲點?

先講下我自己嘅疑問先
1. 會唔會太少major?
2. 風格會唔會太單調?
自己鐘意同擅長彈節奏澎湃激昂嘅歌,所以好少揀柔和啲嘅歌
3. 啲歌會唔會偏簡單?
4. 如果上面嘅疑慮屬實,會幾大程度上影響到我嘅分數?

以下係我嘅選曲:

Bach bwv 890 ~10mins
B flat major

Mozart k310 ~12mins
A minor

Brahms op.79 ~12mins
B minor

Chopin etude op.25 no.4 ~2mins
A minor

Chopin etude op.25 no.12 ~3mins
C minor

多謝大家睇晒
答你之前有兩個大疑問想問翻你:
1. mozart k310要彈全首,共3個movement,快極都19 mins。唔明點解可以12 mins。你以為齋彈一兩個movement?
2. brahms op 79要彈晒兩首rhapsody,唔可以齋b minor。b minor 8分半到,g minor 6分半到,兩首夾埋15 mins

你睇清楚syllabus、睇吓啲時間先,基本上
1. bach wtc book 2 b flat major 10 mins
2. mozart a minor 19 mins
3. brahms op 79 rhapsody 15 mins
已經44分鐘,超晒時,唔洗加chopin etude 咁我會建議揀首短啲嘅bach,咁個programme就啱啱好
因為唔可以彈重複位,Mozart k310我15分鐘內就彈曬
12分鐘就係太短加埋3rd 應該就15分鐘
如果mozart你彈15 mins嘅話,加埋40 mins咪啱啱好?
呢個 programme唔係我㗎
我路過講句only

我自己愁緊彈太快搞到宜家唔夠時間
我係programme嘅owner, 感謝你嘅答覆

正如樓下巴打所講,要扣除重覆部份,不過有啲歌的確扣多咗時間我重新計過一次,個programme咁樣先啱 (total: 42.5 mins):

Bach bwv 890 ~10mins
B flat major

Mozart k310 ~14.5mins
A minor

Brahms op.79 ~13mins
B minor

Chopin etude op.25 no.4 ~2mins
A minor

Chopin etude op.25 no.12 ~3mins
C minor

因為除咗Bach同etude a minor, 其他歌嘅完成度都有50-60% (考完at後自己玩嘅),所以如果要改選曲,會傾向改Baroque & 另外一首etude。

想問巴打,如果我堅持Classical 同 Romantic嘅選曲,會唔會令到個programme好唔balanced? 尤其喺調性、風格、難易度上?
https://www.youtube.com/watch?v=B_CZhsTEj1o
呢首中後段我連睇譜都跟唔切就算
最尾呢行唔係好聽明佢個texture到底係點做出黎
如果係咁嘅話,其實你唔洗include嗰兩首chopin etudes都得,加埋都有37.5 mins。除非你覺得自己彈呢兩首etudes彈得好好、好輕鬆,否則唔建議考試彈。唔好因為覺得etudes夠難所以會幫你加分,始終難易度同分數高低冇直接關係,最重要都係睇你到時彈成點。另外etudes會練得好辛苦,但時間太短,唔抵玩(你可以自己練,但唔建議考試彈)
第二個bar 左手果12度點
唔該晒你講返etude未必適合考試嘅原因 揀etude與否我會再認真諗諗
前排買左部機械鋼琴,由0開始學起,
我出左嚟做野兩年幾啦,有冇相同情況既巴打?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞