[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
雖然我都係8級但係已經練緊etudes
你會點練
抱歉,啱啱先見到個post,入嚟交流下,希望你已經練好呢段

睇完癮起,今晚攞返首Waldstein出嚟彈先
唔該晒各位師兄師姐
有興趣有動力自然會心急小小既。

都丫,試多d唔同老師先知邊個老師夾你
試下打去搵楊XX ,不過佢教學好惡。

成人有時唔需要每星期上。練好再搵佢地聽俾意見is ok.

我EX 都係禁樣去我老師度學。

利申楊XX 無教過我plus,我唔熟佢
Sonata 必揀 Haydn 圍爐區
少涉獵 有冇推介?
Raymond
好難
假假哋FT/FRSM syllabus,點會易

報咗名先錄都得
同埋考試要揀日期㗎,你自己揀好日期喺嗰日之前交條片就得
想趁deadline前走佬去加拿大🇨🇦
但自己都成25
有冇咩音樂學校推薦?咩省份又冇所謂
我都想知!
你大學果d岩唔岩?
定係一定要abrsm果種
冇咩所謂,我又唔係點勁法
咁可以UBC MUSIC啦
講到好似好簡單咁
I want something like 2年制?
得college
我其實小學考完五級就無再跟老師學 自學一路由簡單嘅曲目彈到難嘅 (大約係咁+近期每日練scales&appregios + Czerny Op299: Clementi Sonatina -> Mozart Sonatas -> Haydn Sonata -> Chopin Nocturnes -> Beethoven Pathetique -> Chopin Fantaisie Impromptu-> Chopin Etudes -> Moonlight Sonata)

我平時練嘅話會聽recordings, online tutorials, 跟拍子機練到full speed, 錄低聽自己彈成點再改進等等

依家18歲 諗緊要唔要學返5級樂理再升8級或者直上atcl (不過我唔清楚評分準則同自己嘅能力去到邊 無咩信心) 想問下樂理一般要幾多時間準備同埋有無邊度推薦 感激不盡
有呢個打算係因為自己真係好鐘意classical music, 唔想因為未考樂理而無得去考級 但係最大問題係唔知有無老師肯收我 始終我驚自己自學嘅曲目彈得唔好 比老師覺得我浪費成首樂曲(我明白學壞手勢好難改)😢但係我彈琴嘅姿勢應該就無錯嘅
有心既話,3到6個月都夠。

老蕭你太早彈。

直接AT,唔好哂錢考無用既試。
點解老師唔收你?

唔好禁諗,無咩老師會花時間改手勢,尤其你成年人。方向正確就算。

鐘意應該去讀音樂麻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞