[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
6-7年前考左5級, 3年前考8級但肥左, 差幾分先合格。 而家想skip 左個8級直接考atcl 可唔可以咁做的? 定一定要有8級證書先可以考at?
考 AT 無 prerequisite
有信心就去馬啦
有冇跟老師?佢點講?
聽落好正。

我試過激到老師直接出琴房搵其他老師吹水。又試過師母行過同我講,你聽左5次都未彈到,我都背左啦。之後我小宇宙大爆發,直接一take過彈完

不過最後佢真係啟發我好多音樂,同人生上既野。

所以一個好老師好重要。
first Bach 入面既難度好闊。好睇你彈咩歌。
同埋Bach ,識彈同彈得好係2回事
報之前三思,問下自己點解要考

因為考完唔會進步,仲要浪費好多時間來準備

3 4 首歌,如果你3個月內搞掂另計

廢話up9完之你可以去報名鳥
其實係唔想再晒多3千蚊係8級到

公司又要我快d 拎張cert 幫手教野..

而家都係決定考返8級算

利申唔係鋼琴.
覺得我未ready.. 而家決定再挑戰返8級
咁你覺得1級就彈3級好唔好?我連6/8 time signature 都未學雖然可以去YT學
禁搵食要考就唔同。
長遠考ABRSM 會穩陣。
迫住咪考Trinity AT 頂住數
因為你考完8級可能公司都係push你去AT
變相哂錢哂時間
但有老師點解要去YT學
廢事柒下柒下咁上堂通常我自己都會練左琴先上堂
複拍好小事。 有興趣可以學樂理。 對彈琴都有幫助。
級數呢樣野又係好死既。 我唔知你老師有咩方向好難comment.
佢覺得我有能力彈grade 3 書,佢話練一首first Bach 既好過練十首everybody/John Schaum 係唔係真?
雖然有時我都覺everybody 個d歌來來去去都係chord 個d 有啲悶
2樣野來,其實我唔理咩grade. 老師正常知道學生長短處。 我有學生唔彈得慢歌,舒情歌,佢份人好心急。 所以要改善短處我會俾佢程度淺既歌等佢集中練技巧。如果俾首深既佢,搵音又成幾星期,彈熟又幾星期彈左禁耐錯技巧又上哂首歌好難改善佢既問題。
不過我覺得有老師就信老師。
就咁睇譜黃圈部分trill每次用尾指彈upper melody 都要轉去12,應該可以落少少sustain令粒音維持到佢應有嘅時長,反正左手對應位置都要求legato…應該就係要你落少少pedal

利申:未彈過
我就係好心急個d, 不過我已經諗住轉琴行,新琴行新好多同收費又平d。睇吓同新琴行老師夾唔夾anyway thx bro
其實唔應該俾級數限制左自己 都係睇能力
+U
可以架
真 但係你要勇敢
搞到我都想搵下masterclass添,但係都唔熟
想問下而家考abrsm 係咪無限日子? 隨時錄好4首歌就報名,就掉條片比佢就ok?
真 我寧願之後彈多幾首搵下風格仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞