[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
你繼續彈落去就明了
d major唔算難 彈彈下都幾有feel
係㗎
其實佢唔係加咗自己嘢,佢係改咗人嘢,但又叫自己urtext
你講第一定第2先
咁咪唔原汁原味囉
第2
咸左 我彈第一
我覺得bach最陰濕係 你睇份譜會覺得都唔難
一彈就錯撚哂
望到f minor果陣都有咁諗
後尾彈果陣慘過食屎
搵音都曬好多時間
邊隻手指要hold
邊個音要左音彈
仲未計 voices
不如當自己彈harpsichord算
岩 要扮到個大細聲 range好細
有無高手指教下Bach WTC 點彈得好
彈音覺得無問題,但係點先叫好?同埋點做到
如果你講fugue嘅話 (prelude每首好唔同)

level 1: 彈啱曬啲音、要㩒嘅音㩒足
佢寫hold兩拍你就㩒兩拍,唔係兩拍半

level 2: subject大聲啲
每當subject出現嘅話要勾一勾佢出嚟
嗰個聲部彈大聲少少,畀人聽到個subject
其他聲部就細聲啲讓一讓嗰個聲部
呢樣嘢唔易,尤其要中間聲部響啲而其他細
去到stretto就變得更加難
呢啲情況我會出subject嘅頭 (突顯entrance)

level 3: articulation
4個quavers可以有唔同articulation
可以4個都連、4個都跳、2連2跳
第1個連第234個跳、第12個連第34個跳等
你要搵到最理想嘅articulation
for bach一般音與音之間嘅interval大會跳
interval細會連;當然有例外sssss

level 4: flow
巴赫嘅音樂係不斷前進嘅
所以如果例如彈book 2 d major fugue
唔好drag behind,要不斷前進
留意番唔係叫你彈快啲
只係唔好因為想抒情而拖太多
rubato嘅嘢留番畀蕭邦 bach要少少就夠

當然仲有character (每首fugue都唔同)
但in general所有fugue要彈得好
都要顧及晒以上四樣基本嘢
多謝 ching 咁詳細答
學到野
articulation 每個音要唔要少少斷見人彈 organ 好似斷奏咁

考試有指定架 wor
要唔要斷真係睇情況(同埋斷幾多:有啲係跳有啲係斷有啲係兩者之間有啲係傾向跳但都有斷等等)
有啲人唔理三七二十一,一見baroque就斷,呢種我最唔欣賞

你如果練緊某首歌想知洗唔洗斷、要點斷嘅可以tg我
要點判斷斷幾多
多謝 Ching 先
真係首首唔同,用耳仔聽,多啲去試
試吓唔同位置斷同唔同程度斷
問吓自己覺得如何?大膽啲去試吓

同埋articulation本來就係好personal
我prefer咁彈唔代表你都要咁
唔同鋼琴家錄同一首bach都可以好唔同
就算我自己聽番自己
我都發現細個嘅斷同宜家嘅斷好唔同

你其實彈緊邊首bach㗎?
或者你都可以問吓你老師意見
當然你都可以放上嚟
我唔清楚 Bach 要點彈會聽返多 d
其實真係唔係好識點聽

多謝巴打意見先
book 1定book 2...
真心tg我
我都好想喺度分享點聽
但呢啲嘢真係唔知點樣用文字打
book1
感覺Bach嘅所謂rubato都係結尾allargando
又或者一個phrase嘅breath/stress位 係d transcription嘅piece會常見d🤔真係好難形容
Ornament又係另一樣野 prelude/toccata會比較常見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞