[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
好嘅 唔該你嘅建議
有冇人練過 Beethoven-Liszt symphonies?
覺得一人handle 成個orchestra 種feel 好正
絲打有冇咩目標?例如彈到某程度嘅作品/要幫人彈琴/純粹為興趣等等

只要有任何一個目標我都覺得可以搵個老師,咁至少都對自己有個要求,再講一個好老師可以幫你進步,甚至引起你對音樂嘅興趣
同埋我覺得唔駛怕彈得唔好,因為如果你已經彈得完美嘅話根本唔需要搵老師

最後,可以學咗樂理先,對你學音樂百利而無一害
我有彈過5th
真係好爽
聽落係超正
你彈曬成首?
1st mvt咋 冇再深究
本人唔係liszt嘅fans
彈過7th 頭兩個movements
後兩個練唔到
上個禮拜聽完開始彈番
有 我希望可以彈到蕭邦唔同難度嘅歌,係彈得好好嗰隻。近排練習有時有啲位彈唔好,睇tutorials同聽recordings都唔知點改。另外都係興趣為主,唔係都應該無辦法堅持到自己每日咁練六年

好多謝你嘅提議咁有無推薦嘅老師/琴行?因為我都係諗住自己比錢學,啲錢未必夠同時學樂理同琴,係咪應該考咗樂理先呢?
多口插句,琴行老師點會教到老蕭。你試下自薦搵下孖妹啦。周樂x 2姐妹。 我知佢地有教街客。 或者你search下查海x。佢而家係浸大教緊。我知幾年前有收小量學生。你一個月或者練完搵佢地做master class. 反而仲學到野。
李嘉x都番左香港教琴。 男仔搵甘穎x。

價錢我唔方便問。你試下自薦。

業餘既話其實唔駛點學樂理。如果考浸大中大音樂系最好雙8級。

或者香港有自資海外課程。 都係一個學音樂既方法。
其實點聯絡到呢 d 老師
佢地最少通常收咩 level
IG Facebook 朋友, 演奏會後。 都有機會。
如果做master class,其實一般老師都ok.
因為都係一個月至幾個月一堂
程度,你預彈緊sonata 先搵。
一堂唔平可能800到4k up 睇師資同教學年資。
thanks
$4000/1hour姓黃,郭,李?
4000咁貴
前面2個差唔多。 不過事佢地唔會收街客。 自己學生都食哂d時間。

蔡XX 個類型,就會收禁貴
學到野邊貴丫。 學唔到先哂錢。
幫朋友問:女仔搵男老師教琴應唔應該上佢屋企學 會唔會好危險
聽聞LTCL係 A/L/F 裏面合格率最高, 有冇人可以驗證下?

其實諗落都合理,AT 其實都係好容易過關,但正正因為啲歌唔難, 好多人唔夠基本功嘅人諗住以為自己彈得啱啲音同拍子就可以過到關,加上好多人為考試而考,純粹為咗滿足心願上演奏級, 又或者係中學生滿足父母求其碌過,合格率條線畀呢班人拉低咗

LT 相對之下雖然係難好多, 但正正因為 難好多, 所以唔係真正嘅愛好者早在AT 已經畢業,D pieces 已經唔容易搵啱音搵啱拍子, 有能力去開一首歌嘅人通常都有能力演奏得好,LT同AT個鴻溝可以話係咁多級中最闊, 你覺得你自己上唔到自然唔會嘥錢考, 所以考得嘅通常都pass

FT 要求真係好高, 唔會咁容易畀你approve, 所以合格率唔高
理論上冇問題 但實際你要睇返佢個人本身 咁最好梗係有人輪住學琴就最好
我個人覺得如果睇合格人數-》ATCL>LTCL
但係合格率就LTCL>ATCL>FTCL
其實詩都想學下寫programme note
依加無硬性但係我認為寫完對果隻樂曲+深會幫助投入感情
我覺得反而係寫嘅過程俾機會自己了解作曲家嘅生平同風格,以致作品嘅格式同來由,仲可以對作品加以分析
而家睇返其實幾好玩

利申:考咗LT差唔多8年,仲未敢挑戰FT
想問下成人初學既話應該搵琴行定私人好d?
感覺上大琴行好似撞手神咁
以前遇過d吹成堂水既老師有陰影
有無都係大左先學返鋼琴既朋友可以一齊傾下
身邊已經無咩人仲有玩音樂好孤單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞