[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
但係考試嘅角度 練好多首短歌好唔efficient
又要好多interpretation 就好多位俾人捉

中意嘅歌自己玩都得啦 但考試始終係考試
有咩歌唔洗數
你加快到一個位 d rhythm就會自動上手
咁再加快就唔用拍子機都啱
冇話唔得嘅 wtc都係4 5分鐘啫
重點唔係你唔夠時間咩
Post-romantic/modern?
如果insist係果首Ravel 覺得可以加多首唔同style同period
我果陣係
Bach wtc2 Dmaj(5min)
Beethoven sonata in G Op14 no2 (18min)
Chopin Fantasie-Impromptu (5min)
Faure Barcarolle No1 (5min)
Alkan Barcarolle (好似冇咗) (3min)
俾你參考下
當時仲有老師所以俾唔到你想要嘅advice
但一定係一路練一路揀 因為會有d歌technique會難d 例如fantasie-impromptu 3對4都要時間適應
同埋你可能有d歌係get唔到佢character 咁就要換

Schubert impromptu in Gb?我覺得style同技巧黎講同liszt有d撞 睇下大家意見
如果係你 我會揀impromptu in c min
雖然我中意Gb多d
會否吹大左
利申前年搵過郭上堂 冇咁誇
exactly 從未聽過邊位收4000/hour,願聞其詳 同埋佢講800就少得濟,呢個level嘅老師除非收平咗否則冇4位數唔洗落樓
9吹既。 其實我唔音樂
禁叻仔呀。跟過郭生彈。

禁練好scale未
上面講緊啲收費,關練scale咩事 同埋要練都唔係淨係練scale啦
想問下如果考AT
首歌有repeat嘅話洗唔洗彈?
我老師話唔洗彈 就算彈左都會唔計落個時間到
但係我上網睇trinity個網好似冇特登講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞