[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
咩 type 先
網上搵啦
去大陸網搵啦 實有架
Schmitt幫到你
少少 無名指即係4指?
4指冇力就將練習曲既所有4指音加重力度
要俾佢用實力 , 唔係用手碗壓佢落去
咁就係最好練習
Link你姑姑下就有 大把https://m.qinyipu.net/t/卫诗/
搵真琴,直身都得,數碼電子效果唔好。
將手指抬高,準備好就彈落琴鍵。
重覆幾次之後抖陣先再嚟過。分手做。

留意:

(1)
彈之前抬高好重要,手指尖太貼鍵嘅話練唔到力。唔洗高到令手背垂直、拗到手腕,手背連同手指微微向上傾斜做準備就得。

(2)
數三聲準備好就可以彈落去。留意施力嘅方向係向自己,所以個動作可以形容為「撥」落個琴鍵,「撥」向自己。留意彈完之後隻手指要喺琴鍵上企直,起碼㩒住個琴鍵幾秒,企一企先好走。

(3)
每次彈嘅時候可以望住數一月大二月小嗰個關節位。如果動作啱嘅話,嗰個位彈完應該會好似小山丘咁突起咗。

(4)
手背喺成個過程都係保持同一水平,即係落鍵後手背唔可以座低咗,唔可以因為想大力想壓落去而瞓低。
因為你想練嘅係「指力」,所以除咗你嘅手指以外,手嘅其他部分都唔會郁。如果你發現個手背座低咗,即係表示你嘅手掌心畀咗一個向下嘅力去推隻手指落去彈個琴鍵,咁就唔係練緊指力。雖然有人會話過時,但我自己鍾意叫學生(尤其小朋友自己返去練)喺手背擺舊擦膠,擦膠冇跌即係個手背冇傾斜冇座低。

(5)
承上,既然練指力,所以手嘅其他部分都唔可以幫手出力,所以手掌、手腕、前臂、上臂同埋後背等等全部放鬆。要知道咩叫放鬆有兩個方法:其一係試吓做一次繃緊,維持繃緊幾秒之後就放鬆,咁你就明咩叫放鬆;其二係可以彈完之後郁吓手嘅部位,例如彈完咪要㩒幾秒嘅(睇番第2點),可以㩒住個琴鍵上下搖吓個手腕、左右郁吓隻手臂、甚至打圈,只要郁到即係有放鬆。記得郁嘅時候手指頭都係好似個勾咁勾住個琴鍵。

(6)
練某隻手指嘅指力嗰時,其他手指都可以一齊撥。例如假設你練緊4手指,咁撥4手指嗰時5手指都可以做撥嘅動作(始終佢哋結構上係同一條筋)(唔好敲到琴鍵就得),唔需要刻意定住其他手指。將集中力擺去你想練嗰隻手指就得,刻意定住其他手指代表冇放鬆。

有咩唔明可以再問
更正番,有個位打錯咗:

例如假設你練緊5手指,咁撥5手指嗰時4手指都可以做撥嘅動作
同埋呢度:

(始終佢哋結構上係同一條筋)

「筋」打錯咗,我指肌肉。人唔係每一隻手指都有一條獨立嘅肌肉,所以撥某一隻手指嘅時候,有時其他手指都會一齊撥。咁樣好正常亦都冇問題,唔好刻意唔畀其他手指郁就得。
召喚彈過bwv904嘅巴絲
可唔可以教下小弟呢個bar啲手指點搞
邊間出版商 詩晚搵下先
多謝清解答 詩都好中意高抬指彈 響勁多 特別有精神
Henle
詩好像冇依本 得ABRSM VERSION
就咁睇 高音譜前兩拍全部用尾指彈
低音位用右手既3121212去到tr
但全部尾指會變到好唔順手同好跳
我見有啲人直頭唔彈個trill或者就咁彈2下就算
除左sokolov 呢啲癲佬
我覺得你可以試3121212樓上位巴打囉~
咁外國人普遍手大嘛唔得就爬啦
想彈Croatian Rhapsody
至少應該有幾多級嘅功力彈到?
邊隻版本 原版比較多arpeggios
但有5級底都應該ok
搵richard clayderman 佢最多呢type而且出曬名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞