[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
我去琴行先 個老師ok後尾轉私人教
琴行多數係抽一半佣金
所以啲老師好多都好hea
為左收高啲學費
唔理夠唔夠程度
都會係咁叫啲學生去考試

諗住認真學落去就私人
純粹想試玩下就琴行

不過學琴真係一分錢一分貨
就算私人老師都係要撞手神同人夾人
希望你早日揾到個啱你嘅
建議搵conservatory 既學生學 後生既有熱誠又收得平
學生or岩岩畢業
聽聞 bu入面啲人淨係教幾set歌
好似將學生分做4set人咁
不過係教得幾好嘅
巴絲們覺得Chopin etude 值唔值成本練?或者有冇D係必練既?
唔太明條問題,如果學生跟老師學琴就睇老師既。
佢學生鋼琴水平係好闊。 top個幾個可以可到演藝junior既水平,普通既話有琴行老師水平。 再普通就真係仲係學生既水平。

而教琴我知既係如果你諗住考AT 到FT. 有老師係唔理咩學生都係叫佢練個3 4 首歌。

BTW 以前係有演藝junior 學生升唔到演藝。老師會推薦佢地入中同浸讀。呢幾年好似聽唔到。

浸中教得好唔好就2睇。同埋要識搵老師。 我覺得原本係琴行學開。或者搵普通私人老師學開,想投身音樂係一個唔錯既地方學。但如果想精進音樂就未必係好地方。反而早d學德文然後去德國2 3線學院讀音樂會更有得著。
肯定值 彈完會昇華左
一本etude 彈到原速基本上係好勁
你哋覺得Moonlight 3rd mov同Tempest 3rd mov 邊個難d?
(其實Tempest上到LT係咪因為1st mov? 見moonlight 都係AT)
其實兩個都難 moonlight係因為1st movement拖到變ATCL 唔係既話真係打和
咁講,如果要彈到(唔係彈得好)一定係moonlight 3rd movt難過tempest 3rd movt,但要彈得好其實兩首打和,moonlight要求啲broken chord平均,tempest要求開頭啲聲最好好似輕功咁喺水上飄,八度嗰段就響而不硬

個人覺得,moonlight得AT level因為1st同2nd movt都係熱身嚟。3rd movt嘅難度可以同LT歌揮,但因為1st同2nd movt都好易,所以overall擺佢AT。多人揀嚟考,因為呢首開頭易,熱吓身啱晒

至於tempest算係LT syllabus入面beethoven sonatas最易嗰首,冇考AT而想一考考LT嘅人必揀,對比op 2 no 3或者op 31 no 3呢首技巧上真係易。但佢嘅mood changes比moonlight多,應該係呢樣嘢令佢LT
謝謝清詳細解釋詩自問業餘 都會請教大家
AT 有moonlight 咩
haha,佢的確唔喺AT syllabus,但你可以申請彈,in fact佢喺DipABRSM syllabus同ARSM syllabus,that's why我上面寫「AT level」

多謝你幫手提一提我
好詳細,thx
呀,可能撈亂咗sorry ,d syllabus
有冇巴絲聽過bwv904?
完全唔明點解會係擺起AT
個fugue好癲
https://youtu.be/jkpyV1P-BEs
呢首彈過,對比其他AT level嘅bach嚟講呢首唔易,但一定易過譬如partita 2 sinfonia + allemande + capriccio等等。904嘅fugue最煩嘅係有兩個subject:1st subject一開頭就出現,啲rests要交代清楚,2nd subject就去到大概中段先蒲頭,descending chromatic。始終雖然首fugue唔算快,但兩個subject,首fugue有4 voice,唔易
Thx 巴打
同樣係AT
點睇BWV914 toccata in e minor?
呢首好多人揀 的確係AT level入面唔難嘅一首bach。1st movt熱身一流,如果做到一種好grand好厚嘅聲就完美。2nd movt雖然都短短哋但唔簡單,佢係一首double fugue (即係兩個subject同時出現),另外亦有唔少幾tricky嘅裝飾音要彈,個mood要夠輕巧、彈到似一首dance就最好。3rd movt就好另類,幾乎係一首recitative咁濟,彈嘅時候可以加少少快快慢慢,最緊要自己清楚點解呢個位想快、嗰個位想拖一拖就得,musicality難過technique。4th movt就完美展示咩叫一首toccata,呢個movt快有快彈、慢有慢彈,最緊要問自己想表達啲咩:想show off your fingers and technique?想bring out the counterpoint?想enjoy the theme (stepwise followed by leaps)?冇分對與錯。其實彈bach本來就有好多方法去approach同一首歌,最緊要自己可以reason到就得(仲記得考DipABRSM嗰時彈呢首toccata,viva voce嗰時考官問我3rd movt點決定邊個位快邊個位慢~
踏sustain pedal 有咩技巧?
點衡量一首歌應該幾時踏幾時放
雖然毎首歌唔一樣 快慢又唔同
毎一個chord都要放定可以兩三個chord先放
9up下,難唔難睇你手上有無岩首歌既技巧。 有既話就睇你sight reading 能力,仔細程度,同執著程度。
無既就要花時間練技巧。禁時間試可能會好長。禁你就會覺得難。

技巧上, moonlight 3rd 無tempest 禁多技巧要兼顧。
係意境上,mooight 3rd 好直接,但tempest 要彈出來暴風雨後,個種有盼望,同平靜既心情。
演出上,moonlight 難在速度快但平均,而且唔可以有追巴士既感覺。 tempest 係心情轉換,同埋速度控制要處理得好。唔係會打斷聽眾思路。個種連綿不斷既情感,係緊張既情況,要自然做出來唔一定可以成功,而moonlight快速而穩定既手指輸出。係台上要穩健,台下相信都要花些功夫,同埋技巧要非常純熟 ,因為到時上台唔會有心神去處理呢d野。
速度上,moonlight 整體可以好快。 I mean 只要控制到唔追巴士,你彈到幾快都無問題。相反tempest 太快既話做唔到平靜感。太慢就會變搖籃曲,聽到想訓。
整體,tempest 其實係一首要有經歷後,有體會先會愈有味道。相反 moonlight 係岩後生,個種澎湃同埋快速手指運動,岩哂未畢業既音樂系彈。反而出來教琴後技巧生疏左,要處理快速而平均既手指運動真係要時間pick-up.
踩唔踩問自己點解覺得要踩。

有原因要踩就再問自己想用pedal做咩。

最後聽下自己彈有無覺得唔夠or over 再adjusts.

例如
我覺得彈Bach 應該要復古既,現今鋼琴做唔到個種感覺,唯有用pedal 幫手。

而彈Bach 要扮古鍵琴勾弦既感覺所以用pedal, 所以唔想延長太耐,想有1 2 秒既延長

彈緊個時聽下踩完後會唔濃太多pedal 定太乾,再對比自己心目中既音相差多小後再調整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞