[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
喺bach嘅世界我唔會話rubato
我會話take time
因為佢同romantic period係兩個玩法
有幾個情況下會take time:

1. 首歌結尾嗰一兩拍
因為要強調佢完
要畀到一個「完嘅感覺」畀listener
尤其首歌快會咁做

2. 重要嘅音
以前嘅harpsichord係冇大細聲
所以要強調某一粒音都係靠take time
彈嗰粒音之前take少少time
就可以令人更期待嗰粒
於是就可以表達到佢嘅重要性
而唔駛用accent
呢種技術慢慢移植喺鋼琴上面使用

3. recitative
baroque如果彈呢類就會好似rubato
可以有大量嘅push and pull
例子有toccata in e minor 3rd movt
我阿sir可以直接跟henle訂
有7折好似
兩個都得
巴打wtc聽邊個啲recording 好
三公子介紹過nikolayeva都幾岩我口味
睇邊首,例如book 1 a major prelude必聽joanna macgregor,行雲流水而不失poise

in general就幾鍾意schiff(哈哈印象中三公子好似超唔鍾意佢)佢對我嘅風格嘅影響幾大

angela hewitt / evelyne crochet都唔錯 crochet太少人識,推介
我彈G
我都唔知點解佢咁憎schiff
想問下成人學一年考3級試得唔得?
利申: 我學左3個月,剛剛上grade 1
唔好咁在意級數
我從未考過任何國際音樂試。想試下
正常都得,因為成人領悟力較高。
但歸根究底視乎
1. 你自己勤唔勤力練琴
2. 老師教成點
3. 你想齋學嗰三/四首考試歌定想學吓其他
4. 你考完三級想唔想繼續學落去
想嘅話要花啲時間練吓基本功打好個底
我自問勤力,放工後每日練2個鐘。我會加油
真係勤力
我可以每日一個鐘都要偷笑
實得既 8級都可以 不過會練得好辛苦同埋冇底子會難catch up
都係voicing做得未夠好 中間啲音成日太大聲
仲有做finger legato嗰陣會覺得隻手唔夠大好易攰
我通常都揾bach練voicing
唔一定要難嘅歌 invention果d都得
要練到d手指可以唔同大細聲
琴晚發夢阿sir話我程度唔夠
叫我彈給愛麗絲同canon in d
個人黎講勁怕呢兩隻歌
聽到好厭
Tom lee之歌係夢中的婚禮
個人覺得仲有一隻都好煩
Handel halvorsen passacaglia
成日起ig youtube都聽到
要貼呀 5係會斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞