[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
彈過打個招呼

呢首中後段絕對唔易,特別fugue嘅中後段兩個唔同性質嘅subject不斷交替出現,仲要兼顧其他voices,彈嗰時真係要mark哂所有articulation再慢慢分部練

AT level Bach嘅fugue最難應該係883(有3個subjects),然後就係857、885同呢首
885 宜家係AT? 有啲難喎
都想問下點睇 French suite no 4 in Eb ?
my favourite。

應該好多人會唔同意,但6首french suite我最鍾意no. 4。好pure (用嘅harmony相對no. 5簡單,但又好好聽),好warm (用得Eb major本來就係咁,例如wtc book 1 Eb major prelude都好溫暖)

技巧上又易過no. 5,少啲ornaments,首gigue亦都易彈啲,好好enjoy
我都好中意但我老師話gigue 會好難(我未練到)所以有啲淆底,但sofar都覺得ok
go on吖,呢首gigue冇想像中咁難
多謝你
quote翻你先:
「彈Bach 應該要復古既,現今鋼琴做唔到個種感覺,唯有用pedal 幫手。」

如果想復古點解會用pedal幫手 你所講「現代鋼琴做唔到個種感覺」指嘅係咩感覺?不如你解釋吓,好有興趣知
其實你所謂「靠鋼琴pedal做到harpsichord嘅感覺」其實係有個好出名嘅鋼琴家提出過,不過等你解釋吓先,睇吓係咪我諗嗰樣嘢 因為呢位鋼琴家呢個講法真係好深,作為普通彈鋼琴嘅人真係可以唔理
sorry練唔到waldstein 3rd movement 原來難過1st movement 一段距離,能力有限,我暫時放低左。D 時間我想彈其他野。但我有keep 住彈1st movement

如果浄係呢段,trill on beat 嗰下我skip 咗右手下面個音,嗰一下淨係要上面個melody instead of 彈曬兩個音。本琴書d 備註話可以咁彈。

但你話要hold住個G6, hold 到隻無名指指彈下一個C, 咁樣好難 。隻手無咁大
pedel hold 住係咪唔計?我要求好低ga ja
有一派既人覺得要還原當時琴音所以會想用pedal 做到勾弦後仲有共震既感覺。因為有時現代琴太sensitive,令到有余震做出來既chord 無左。

不過我個人而言,我唔覺得太多譜要用。不過都係一個方向去諗需唔需要用pedal.

好似Bach Patita,我用幾多pedal。 但French suites, English suites,我極小用。

所以好睇我需要做咩音色而決定我用唔用pedal.

未知巴打睇法係點。

我有一個老師鍾意還原。不過我其他老師就無特別為還原而做呢種音色。Bach 最重要既野係chord 流動,主體要唱出來,但單音音色要清楚。所以我覺得要彈到Baroque period 尤其係Bach,需要長時摸索。 唔係佢就好淡而無味
其實同俄派要求坐姿一樣。歐派尤其美派係覺得唔重要。

俄派要求打鍵但美派著重聽感。各派說法不一。

所以最重要係老師,就住不同學生教不同既野,唔係千篇一律禁教。

有位係APA 同BU都有教琴既老師。佢叫學生彈 AT LT FT 來來去去都係個4首。因為最易。 但其實學生長處不一。唔一定個4首就最夾佢。

岩GA 我覺得唔需要學生知。因為要解釋個因由。 唔係見譜覺得需要就教,禁佢只會係機器人,唔知幾時用咩技巧
補充多小小,

岩岩再試,因為我都有好多年無玩呢種音色,我相信,有部分想有delay 音色會可以用埋。

我反而對半跳音無太大覺得要用pedal來控制。
補充多小小。唔係所有Patita 都會用。
而係相對試有較多位置可以選擇加pedal
ic 我就係覺得你應該係講緊呢樣嘢。頭先我提到有位好出名嘅鋼琴家都提過harpsichord有overhang嘅effect,呢位鋼琴家係perahia:

佢喺呢篇訪問有提及到點解自己彈bach會踩pedal,我下面cap咗相關嘅部分:
https://www.steinway.com/news/features/the-humanist-murray-perahia

perahia講嘅係咪你講嘅意思?

我彈bach都會踩pedal,但比較少。踩得少嘅原因係唔想blur the contrapuntal structure。踩嘅位置通常係啲chord (例如partita 2一開頭啲crotchet或者wtc book 1 b flat minor prelude呢類,唔想啲聲dry),或者係一啲好特殊嘅情況 (例如wtc book 1 a minor fugue最尾,因為要hold住粒A)。所以你見到我踩嘅原因絕對唔係因為想模仿overhang effect。

點解我會唔太同意「因為要模仿overhang effect,所以踩pedal」呢個講法?因為我覺得overhang effect只係適用於harpsichord (你見perahia嘅訪問入面佢都只係提harpsichord),但baroque其實有其他keyboard instruments(例如clavichord同organ)佢哋嘅聲音同發聲原理都完全唔同。而因為bach通常都冇講佢啲作品係作畀邊款keyboard instrument彈,所以如果為咗模仿overhang effect而踩,咁你其實已經判定呢首作品係作畀harpsichord,which may not be the case。所以,我嘅belief係踩pedal唔係為咗復古之類,而係根據我依家坐喺一部現代鋼琴面前嘅呢個處境,根據佢出嚟嘅聲用耳仔聽而去做一切踩/唔踩嘅決定
係partita
想問有時辛苦練完嘅歌因為要學新歌放低咗一排搞到生疏咗,有冇咩辦法避免?
冇咁多時間每日彈同全部練一次,但又好多歌想學
英文差 Sorsor
我覺得你最後個段野已經係一個好好既答案。

我唔會專登做呢個音色,但如果有需要我會用。 所以我會練呢個技巧。有需要就用。

就好似Glenn Gould 佢有加裝飾音係Partita6 上。 其實以現代琴都可以直接踩pedal.但我聽完佢彈。我發覺做裝飾同踩pedal 其實有分別。不單單只係為左突出個個音而做。 而係味道都不同了。

我好記得我老師有句。 人生不同時期,經歷完一d野,對不同樂譜會有新感受。 所以我唔會limit 自己覺得點彈先岩。 相反我只會問自己呢個係咪我想表達既野?

就好似Kissin 覺得horowitz演奏方法有問題。 但我會反問,我從來感受唔到Kissin 有音樂我覺得inspire到我對樂譜睇法。 但Horowitz 有。

當然如果比賽or 考試。 你用Gould or Horowitz 彈法應該俾人插。 但演奏會來講 後者更成功。 因為譜係死。 人係生。

所以就overhang effect 來說。從我唔反對用。但用既話唔可以破壞首歌既完整性。

不過呢個問題去到performance level.

理論上你講既野係岩。 不過倒轉諗,我想用現代琴模仿古鍵琴既音色來彈有無問題呢? 音樂正正有無限可能性,只要唔離開作曲者初心。 我覺得點彈都無所謂。 禁先百花齊發。現代學古典音樂正正有太多對錯既想法。結果彈法愈來愈似。 其實係咪好事來?

Sorry 我帶到好遠同埋1舊舊
老老豆豆我能力 技術
淨練難既位/技巧野。

正常唔會練哂成首歌。

炒冷飯更加練難位就算
好難忍住唔彈成首
不過都要試下,thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞