[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
佢都唔錯。我幾鐘意佢自己作嗰首sonata no.0奏鳴
不過講真我覺得今屆大賽真係冇一個有cho咁勁。
valentina lisitsa 係二連音
seong jin cho係對下面嗰粒
冇話邊個啱定錯 你鍾意邊個就彈邊個啦
一定係聽tiffany poon個version 屈到pk
練緊crying for rain
左手裝飾音尤其mordents,硬係彈得唔乾淨,有咩方法練
你當係幾粒完整音慢練一次 俾手指放鬆彈
彈下彈下再加快彈
普遍正常人練好一首15-20分鐘atcl 程度嘅sonata要幾耐
pass到嘅水平
係咪會同練好一首5-6分鐘nocturne要嘅時間唔差幾多

個個程度又唔同,唔同歌用嘅技巧style都唔同,好難咁比較喎
練緊my war, fireworks, grand escape
Grand escape 好難,其次fireworks
My war 唔難幾好上手
想問吓有無巴絲係讀鋼琴演奏
我有少少問題想問問。。。
我係 你問丫
想問問除咗要彈唔到嘅pieces同埋研究啲譜呀樂理呀歷史嗰啲 洗唔洗學埋點寫唔同時間嘅曲㗎?
唔該你~
我果間唔洗
通常performance同composing係分開兩個唔同既major
performance major大部份最多都係take 1至2個composing course
個course入面都唔會有時間教曬你寫咁多時期既曲
彈岩曬啲音既話唔洗好耐,日日練既話一個月都得,因為classical sonata啲2nd movement多數唔難彈,係1st 同3rd啲音難搵啲,要執details就要搵老師,都好難講話幾耐搞得掂。

Nocturne啲音其實都唔算難搵,係musically好難
想問下彈Beethoven op13 pathetique 有咩要注意

快果段(bar12)成日都心急 又好似彈唔啱個感覺咁
首先左手唔好亂,好多人彈到唔平均,就會好易越彈越快
左手勁易亂 明明好簡單CCDDEE 咁上 一想快就甩
慢練,再慢慢加快啦,急唔黎
你介唔介意我add你tg 問你更加多有關讀performance嘅嘢
可以
@kesvs
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞