[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
唔計架
我都要 不過都要練琴
想問吓如果考級淨係考咗atcl
但想報APA/BU嘅鋼琴系係咪無可能

當年dse衰咗 依家讀緊大專嘅音樂 想駁返入degree
好難講wor
咁就仆街了
唔計repeat嘅話 宜家around 31分半
唔想特登拖慢啲歌嚟就到32分
你預1-2分鐘走棧
姐係要加多首兩分鐘嘅歌
冇短歌想彈
唔係 我意思話31分鐘都唔會好過份
早一分鐘唔會死
但你驚可彈etudes
呢幾首啱唔啱?
全部3至4分鐘同埋唔難嘅
試吓上youtube聽聽

1. rachmaninoff - op 23 no 6
好聽,要練都唔難
enjoy rach啲harmony

2. rameau - les cyclopes
如果缺baroque嘅可以考慮
八級歌嚟,左手練練就ok

3. scarlatti - sonata k491
唔想彈rameau都可以揀呢隻
好聽,好易入口

4. debussy - voiles
whole tone scale會同其他歌唔同
有新意,而且唔難練嘅

5. copland - cat and mouse
呢首就難少少,但多人彈
音唔駛100%全中,個effect緊要啲
AT冇乜邊首etude可以揀 同埋就算LT level都唔建議揀,除非你天賦異稟,考LT當食生菜
首scarlatti好似幾簡單 等我同老師傾傾佢先
唔該ching
練過幾首chopin etudes
全部都去唔到可以考試嘅level
welcome
chopin etudes首首都LT㗎,AT level揀番AT歌已足夠
有冇人知AT大約幾時出成績等到個人好灰
巴絲們學琴老師主要點教?
想考級係咪要揾個有教果級經驗嘅同埋有彈過我d repertoire?
會唔會試幾個先決定揀邊個?
唔知點睇老師算係教得好唔好
之前見網上有d YouTube教師聲稱幫個學生 2年5級上LT, 都諗緊係咪skip AT咁chur
TCL又唔係好似LRSM要有Dip先報得
我自己就覺得穩穩陣陣揀首近年八級嘅歌囉,呢首仲要唔係classical music
想問大家 LTCL有咩post-romantic/20th推薦?
發現自己彈一堆都係before chopin
Prokofiev toccata練極都練唔到
新po留名
搬屋搞到兩個幾月美源髮彩冇得彈
而家買咗個數碼琴

WTC book 1 Eb major
Tempest
Ballade no4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞