[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
加油
Liszt應該會岩你
會 但辛苦
詩都彈過 好有夜晚 係河邊談情說愛既感覺
好耐冇彈 本身考完theory同5級
想問有咩啱我level嘅譜可以幫我pick up翻
唔洗急加速 對好音同拍子先
彈慢d
唔買直身琴?
JS BACH INTERVENTIONS/1.SINFONIAS(GRADE5/6-7)(偏悶)

2.Sonatina (多作曲家同技巧練習)
3.czerny -唔記得邊本(練習曲)
無咩研究,單純想玩下,輕鬆彈
[關於選鋼琴的問題]買直立(Upright)及三角(Grand)鋼琴交流及集中討論 - (2)
https://lih.kg/aQPkyoU
想問下Chopin ballade 1個coda右手同埋最尾嗰兩段scale點樣練得穩陣啲?
rotate 手腕
手腕rotate 嗰個motion唔好停
就算彈同一個音都係
可能可以彈琴鍵嘅唔同位 總之手腕唔好lock實
咁樣應該會好啲 你可以試下
bar216開始難啲連到

同埋個兩段g minor scale有冇話點樣可以再smooth啲?
唔洗刻意連起佢
連音其實可以當係平均嘅斷音嚟
人耳會自己連起佢
盡量relax隻手應該會就好啲
同有pedal幫手

嗰兩段scale可以試下用alternate rhythm 練
附點 跟著三連音 跟著五連音咁練
大人可以點樣令手臂 膊頭放鬆 學左半年仲係好緊咁
好似小學早操咁後轉膊頭
有無高手知點練速度
上網搵個個都話快慢快慢..自己跟好似無乜成效

呢間台灣野講到1個月1星期就好有成效咁
https://youtu.be/L_xhIGfknYw
試下先 老友記晨運早操
之前炒過AT,如果想考翻,大家建議係digital定f2f考?

digital拍到得為止先交,其實就好似出貓感。
f2f就難度高啲,但考到既話我覺得意義重大好多。

考一次唔平,再炒既話會好灰,但又好想證明自己。

想請問大家點睇
證明自己唔洗靠考級
勁人係唔需要考級的

趕住考就 digital啦,唔趕考又想有意義就準備充足再 f2f
AT周街都係想證明自己參加比賽好過啦,可以聽吓其他人點彈學吓野
想問下AT大概幾時出成績,琴行7月話幫我交咗片,但等到依加都未等到。
想問下香港有冇地方可以買到2015-16嘅8號考試書美國Amazon見到但好貴
認真答: 去taobao(有盜版)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞