[關於鋼琴曲、考試的問題]鋼琴演奏交流區(新)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
舊琴好睇你點keep點用 姐 steinway 百年琴都好值架
我只出運費
彈落叫做不過不失
個D#5唔係好撳到
部琴高55吋都幾高
但裡面啲鎚都有啲塵
個brand而家冇的
咁你要珍惜了 但零件冇可避免要換啦如果要彈
Chopin Waltz
咩琴咁犀利 有重修過?
加油
我都係廿歲先學
咪上面講緊彈緊LT歌
出名啲嘅即興幻想都叫完成咗
唔駛同人比,知道自已有進步就夠,開始彈到簡單嘅歌就會有成功感
我係無彈十幾年上年先跟返老師學,練咗大半年都搵唔返個手感返黎,加上屋企得數碼琴,一彈老師部琴就將所有不足放大100倍真係好灰
早幾個月先同呢度啲清講有排都練唔起chopin etude,點知宜家已經彈緊(當然唔係aim原速)
睇返轉頭同上年年頭比已經進步咗好多,雖然同呢度好多人甚至自己細個比仲係爭好遠

Set個細嘅目標俾自己先啦,學樂器無得急,但係記住要勤力先會進步得快!
A Minor?
學到咁上下會覺得Canon in D正過你嗰首
又唔會太難
試下Fur Elise 前面應該彈到
冇記錯原曲係G Minor(冇彈過)
Canon In D 齋講彈音唔會難過夢中的婚禮下嘛
If you can play it slow, you can play it fast
Fur Elise後面係難
可能五級左右
前面啱啱學都可以挑戰
啲拍子又工整啲
夢中的婚禮好似重有後半拍定後十六喎
啲聲係點
勵志 學左幾耐
lm
想問教琴嚟講有冇syllabus可以知咩級要俾咩佢練
彈錯音係一件好平常嘅事,唔駛撞牆
我都成日分開手練彈啱晒,一合埋彈就錯L哂或者揾唔到音
我通常平日放工會分2-3個15-20分鐘嘅session,每次淨係練一首歌/技巧野,咁樣個腦會無咁攰
星期六日盡量練多少少不過都係會分2-3個session,好少會一次過練多過一個鐘
其他高手可能會有唔同方法可能可以指點吓

咩叫唔係追求彈到首歌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞