【翻譯】短篇日本怪奇物語(九)

1001 回覆
302 Like 3 Dislike
但IG唔太適合放咁多字
考慮緊紙言
但又好似無乜讀者會留comment咁
我會follow呀
ig先有得留comment好似好d, 我覺得有得同山田巴傾計講吓個故先至正, g持用有得留言嘅方法
最好有睇到山田吧故仔,
又可以大家傾到計
Pish
爆post前都再留下腳毛
山田巴如果開ig我會follow
我個一蚊碌咗入嚟呀
1001前留多次言,山田巴阻下個po再見
如無意外應該係今個post最後一個故喇
多謝大家支持
暫時手頭上都仲有啲貨
過多排得閒嘅話可能會開post 10

第三百一十六話:『鸚鵡』

最近一個人住實在太寂寞了,所以在寵物店店主推薦下我養了一頭鸚鵡。

那頭有著豔麗毛髮的鸚鵡學習能力極高,不一會兒便學會簡單的生字。例如,每天起床時牠也會跟我說「早安」,在我回家時會跟我說「你回來了」。

嗯,真是聰明的動物呢。
養左寵物會同佢傾計都唔奇既
我每朝起身都會同d 貓講早晨,訓覺會講早抖 [sosad[
如無意外應該係今個post最後一個故喇
多謝大家支持
暫時手頭上都仲有啲貨
過多排得閒嘅話可能會開post 10

第三百一十六話:『鸚鵡』

隻「鸚鵡」又係人?同之前養貓果篇差唔多?
因為鸚鵡係學人講嘢,如果一個人住嘅話,主角返屋企果陣,只會講「ただいま(我回來了)」,係唔會有人應主角「お帰り(你回來了)」
如果冇人應,隻鸚鵡唔會聽過呢句嘢,照計就唔會識講

不過都有可能係寵物店店主教佢講,呢個解釋都合理
但如果係帶返屋企之前就識嘅,咁主角就唔會話佢學習能力強
所以一係就隻鸚鵡係人,一係就係喺主角出街果陣,有人入過間屋,講過「你回來了」,畀隻鸚鵡聽到而學識?

呢篇望落有啲普通,所以穿鑿附會搵啲奇怪嘢
邊個教佢講你回來了
40頁留個名
山田巴我呢幾日睇番你post 1-7 既文
見到你有一次講過好多時睇完篇長文見到個結局好hea 所以唔會譯
我反而覺得唔怕,照譯啦
奇怪事唔會下下有得解ga ma
而家有時d 故會變左睇推理小說咁要去搵個plot twist 而唔係投入去一件怪事入面

anyway 多謝你抽時間去譯故俾大家睇
無錯

得返唔係好多個位所以我唔逐一回覆喇
多謝你地一直支持呀
第三百一十五話:『雪山』

呢個好似唔知邊到嘅鬼故聽過,所以睇到一半就知結局了。

有聽過類似嘅揭尾故
早啲返來呀 已經mark左你
我都有呢個感覺
一方面怕啲結尾太hea
大家睇完覺得晒時間
另一方面又怕大家睇慣咗推理故
變咗普通怪奇故都會諗多咗以為有得解/背後有咩意思咁
無既,如月車站呢d 都係無頭無尾但大家都睇得津津樂道既
鸚鵡嗰故唔明
日本人返屋企入門口嗰陣,會講「我回來了(ただいま)」,而本身喺屋入面嘅人就會應返句「你回來了(おかえり)」,呢兩句係一set
主角係一個人住,佢入屋頂多會講「我回來了」,屋企冇人,所以唔會有人應返句「你回來了」
隻鸚鵡係冇可能聽過「你回來了」呢句嘢,但而家佢又識講
咁到底係邊個教佢講「你回來了」?呢個就係篇故想講嘅嘢

就快爆po了
追咗山田巴幾年,今日先第一次留comment
多謝山田巴譯咗咁多故畀我哋睇
各位下個po見~
諗緊試下喺下個po留cm嗰陣,都譯返啲故出嚟,推po同時等大家都有啲嘢睇下
因為鸚鵡無你同我呢個慨念,正常只會跟人類學單字,例如早晨、午安、我回來了等等,而鸚鵡就只會學識講早晨、午安、我回來了等等。

而故事最後,如果主角係一個人,你返到屋企應該都會對寵物講「我回來了」,而唔係「你回來了」。所以隻鸚鵡點解會識講「你回來了」呢?
再見了山田巴希望早啲見到你回歸
1001之前留名
多謝山田巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞