【翻譯】短篇日本怪奇物語(九)

1001 回覆
302 Like 3 Dislike
今日聽咗朋友嘅經歷又打上嚟分享下,聽完我諗唔到合理解釋

報案熱線
其實會唔會真係發夢
我都同佢講應該發夢 但佢話緊接去咗廁所先再訓(仲唔記得沖廁)

時間過得好快
4年前我地仲係可以無憂無慮地睇故
係囉 睇返以前啲post好似見證住好多事嘅發生咁
唔經唔覺已經去到第300話

第三百話:『山中小屋』

最近,我住的村落接二連三地發生小孩失蹤事件,令人羞愧的是,作為民間搜索隊成員之一的我在一次搜索行動中與大家失散了,在深山迷了路。

可幸的是,我走著走著發現一間小木屋。木屋內有一個老婆婆,她很客氣地招呼我進內,又為我端上肉湯。肉湯的香氣撲鼻,而且是我這輩子都未聞過的味道。

「老太婆我已經一個人獨居好久了,如非必要都不會離開這家小木屋啊…」

拿起湯匙準備喝湯的我立即停下,並毫不猶豫地拿出放在腰間的小刀把老婆婆刺死。

後來,我證實了我的行動是沒有錯的。
人肉湯
人終需一死 只係個呀婆時晨到
呀婆點解你要咁做呀
同埋搜索隊 可以殺人咩
如果唔係嘅話又多啲肉整湯
Pish
山田巴啲故好正!
我用左一星期由第一個post開始追,終於live到喇
阿婆食慣細路仔 大人太嚡喇
你點知的
樓上巴打食過?
好似由1開始睇
Skip 左幾個post
留名
想分享一個故事 係我今日發生

今日收工搭巴士,架車本身好爆,冇得揀嘅情況之下,我坐咗係倒頭近窗口嘅位,本身都冇咩野,見攰恰咗陣,訓訓下突然間聽到車入面有人大叫啊一聲,男人聲嚟,我訓緊教都嚇醒咗,我周圍望睇下邊鬼個嗌喇,發現本身爆棚嘅車都淨番好少人,附近得番兩三個乘客,但佢哋個樣都不以為然,好似聽唔到人叫冇反應咁

好奇嘅我繼續四處望睇下邊個嗌,我望下塊玻璃,我倒頭位後面有個男乘客都望住塊玻璃,個樣好似有啲驚訝咁,佢應該都見到我望住玻璃,我地對望咗兩三秒,心諗睇嚟唔係我聽錯,佢都應該聽到,我順勢擰轉頭望向前方,睇下係咪前方有人叫,但我一望過去,屌!前面一個人都冇,連頭先我係玻璃見到個男乘客都唔見埋我諗番起都好撚心寒,我同佢係番玻璃對望咗幾秒,最可怕係對望果陣個男人又冇帶口罩,勁古怪
呢個真心恐怖
點解臨瞓要俾我睇到呢件事瞓唔著鳥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞