【翻譯】短篇日本怪奇物語(九)

1001 回覆
302 Like 3 Dislike
仲要已經甩埋p
買唔到蘋果
第二百八十九話:『洗手間的電燈』

這是從友人A君聽說的故事。

把東西遺留在大學儲物櫃的A君,在深夜裡帶著女友B子回到校園取回物件。寧靜的校園裡空無一人,校門入口的保安員沒有仔細看過他們的學生證便放行,還擺出一副「阻著老子休息」的臭臉。

A君他們往位於三樓的儲物櫃去時,B子突然想去洗手間,於是兩人便分別行動。

A君從儲物櫃中取回留下來的物品後,便往三樓女廁的方向走去,在洗手間附近等待B子。可是,即使等到五分鐘、十分鐘,B子還未出來。

由於洗手間裡裝著感應器的自動電燈還是亮著,所以B子大概還在裡面。可是,無論A君等了多久,B子還是好像未有要出來的意思。

已經等得很不耐煩的A君心想女廁裡應該只有B子一人,即使走進去也不要緊,於是便打算走進女廁。在這一剎那,女廁的電燈突然熄滅了。站在女廁門口的A君呆了半晌,只是聽見女廁裡有高跟鞋的腳步聲。

這時,一隻手放在A君的肩膊上,把A君嚇得跳了起來。原來是剛從樓梯走上來的B子。A君驚訝地問B子為何會從樓梯走上來,B子不解地回應:「聽說三樓的女廁鬧鬼,所以我去了二樓的洗手間啊。」

A君這時望望B子的腳,才留意到她穿的是波鞋。
多謝山田巴
喺呢啲咁灰嘅日子
有故睇都係一種安慰
最近冇啦
不過以前試過有次聽電話
個號碼唔識既
對面把聲同我幾乎係一模一樣!
個背景仲好似好空洞咁
嚇到我好快講句打錯就收咗線
B子去廁所都去了好久
和靈異無關,純粹感概一下。
咁驚
係咪遇到世界上另一個自己
可能屙屎
希望真係幫到大家喘息一下
雖然好唔開心
但見到大家都仲努力堅持
避唔到 一齊捱
Btw啲故好睇!
我自己覺得似係未來既自己
因為個語氣好似成熟啲
但都係覺得好恐怖,依加block哂唔識既號碼

Btw蘋果做唔住真係勁唔開心
除咗因為同路人被打壓同被滅聲
呢份報紙都係我由細睇到大
由淨係中意睇副刊娛樂到後來全份睇哂
到後來睇動新聞,之後睇直播
睇住份報紙越嚟越薄,冇咩廣告出現
到依家政府出9招逼停蘋果
以後冇得再睇蘋果好似個心都缺咗一塊咁
我今日排隊買嗰時都有啲眼濕濕
最新個故仔睇唔明求解
其實唔難明,主角等佢女朋友,厠所有人會亮燈
主角見一直都亮著女友一定係入面,但點知聽到入面突然關燈
而且有高跟鞋聲出來,係尼個時間女友出現話我去左另一層個廁所
那麼在女廁高鞋的主人是誰呢?
鬼?定其實是一個未走在廁所搞長沙肚痛的OL女子?但男主以為係鬼?
原來係咁 thx 以為出面個隻都係鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞