【翻譯】短篇日本怪奇物語(九)

1001 回覆
302 Like 3 Dislike
慢慢學啦 又唔係急住要考試
一日學一個50音 兩個月內就學識晒
之後就可以學下單字同文法
呢幾日忙到仆街 啱啱先追翻曬
未瞓到又分享下N年前坐巴士嘅怪事

咁多巴打分享嘅怪事都係巴士度發生
咁對夫婦有無覺得奇怪?
定係由一開始佢地已經睇唔到個女人
第三百零六話:『流浪貓』

早前,我被街上的流浪貓吸引著,情不自禁地把牠帶回家飼養。

這隻貓真是十分可愛,黑色的毛髮光澤亮麗,眼睛又圓又大、把牠抱在懷中時散發出一股暖烘烘的氣味。起初,牠也許怕陌生,只瑟縮在牆角不肯進食,但後來實在餓得不行時還是把食糧吃得一乾二淨。

每天,我都定時餵牠食物,又買了很多粉紅色的玩具給牠,希望和牠好好相處。可是牠總是不領情的,除了快要餓死時,根本不肯親近我。

這天,友人來我家遊玩,他看見小貓時驚訝得大叫了出來。

吵死了,我怕他把小貓嚇壞,便一時衝動把他殺掉。此舉也許被牠一一看在眼內,牠躲得更遠了。

為了好好轉換一下心情,我打開電視,電視正播放著有關女童失蹤的報導。

坐在電視前的小貓流下眼淚,淚水滑過封著牠嘴巴的膠紙,靜靜地滴到地上。
小貓應該係女童 但係做咩咁衝動殺埋個fd
因為個frd發現佢捉走細路女?
見到佢綁架小女孩驚佢報串
見到有關小動物既故內心一沉
如果係驚嘅佢又放個fd入嚟玩
好問題
d唔正常嘅人又點會覺得自己唔正常
可能以為自己fd都會係咁, 好平常, 點知原來個fd係喺佢standard中嘅不正常, 係唔接受捉細路當寵物, 所以更加要殺咗佢
"我識錯你, 我無你呢d fd!!!"
就嚟完啦
唔知OT到幾時
出個故

第三百零七話:『咲佳』

高中時我認識了咲佳,她是個內在外在也滿分的好女孩。跟她拍拖後,我與身邊的女性的來往自然減少,就連與親生妹妹的關係也變得日漸疏離。

跟咲佳拍拖七年,自己也覺得是時候成家立室了,便仿如順應著社會約定俗成的規矩似的,向她求婚、借錢買房子、每天營營役役地上班,扮演著一個成年日本男性的模樣。

咲佳每天都會給我做豐富的早餐,然後站在門口送我出門。好幾次我發現她的視線不是停留在我身上,而是悄悄看著住在隔壁那個跟我們年紀差不多的女性教師。也許是因為那個女性教師樣貌標緻,所以咲佳忍不住看多兩眼。

婚後大半年,咲佳跟我說她懷孕了。聽到這個天大的喜訊時,我真是欣喜若狂,根本無法用文字表達我當時有多高興!我每天下班回來第一件事都是摸摸咲佳的肚子,感受小生命的躍動。雖然我一向疼愛咲佳,但對現在身懷六甲的她更是愛護有加,對她的照顧可說是無微不至。

隨著時間過去,咲佳的肚子一天比一天大,我的熱情也一天一天的增加,迫不及待想看看孩子的臉。

可是,好景不常,一天我在辦公室內接到醫院打來的電話,說咲佳因意外流產。我立即放下手上的所有工作,飛奔似的趕到醫院裡。醫生一臉抱歉地跟我說咲佳沒甚麼大礙,但孩子保不住了。

我難掩傷痛,坐在地上抱著頭痛哭,哭得理應比我更大受打擊的咲佳也忍不住過來安慰我,說:「不要緊啊,我們再努力生個男孩子,把死去的女兒那份也好好活下去吧。」
我估佢哋係一直都見唔到
而且應該覺得係我玩鐘 冤枉呀
點解我覺得係因為佢生女先搞到自己流產
仲實牙實齒下個要生仔
感覺係咲佳係一個表面好完美但實質上佔有慾好強嘅恐怖情人

主角自從同佢一齊之後就因為咲佳開始同身邊女性甚至親妹妹都疏離

會成日望住個女教師都係覺得有人威脅到自己存在
最後知道自己有嘅係女之後就連自己個肚都唔放過
我覺得個故事係

個女老師應該係有老公嘅
然後咲佳 同 女老師老公 偷情,所以先成日𥄫住女老師幾時出門口

然後 搞大咗個肚
跟住咲佳爲咗隱瞞件事,所以特登整到自己流產/去墮胎然後叫醫生講大話
所以佢最尾先無男主咁傷心
哭得理應比我更大受打擊

定係我摩擦力太勁
我buy呢個睇法
我都buy呢個
分分鐘個女老師都已經......

諗起有套電視劇都係講個女人太強佔有慾, 會對另一半身邊嘅女性下毒手
好似話有啲司機會照開門比呢啲特別乘客落車如果飛咗佢地站 怕佢地會嬲
真係喎應該 不成文規矩
即係病嬌?
應該係太妒忌 捕風捉影
驚會搶左佢老公
幾日入嚟追一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞