【翻譯】短篇日本怪奇物語(九)

1001 回覆
302 Like 3 Dislike
有個叫Hello Talk嘅app我覺得唔錯
但佢公司好似係深圳 所以巴打可以自己衝量下用唔用
入面揀返自己可以教咩語言
(英文唔差就揀英文 因為大部份日本人都想學英文 所以會易啲match到人)
之後就可以同日本人配對
app入面有改正功能
你grammar/用字/句子有錯對方可以幫你改正
同埋又有類似IG news feed咁可以upload相/文字
用嚟練下寫嘢真係唔錯
今日請咗假啱啱訓醒轉頭出
段片做咩事係咪有咩恐怖嘢
第三百一十一話:『大雪山SOS事件』

1989年,在北海道警方航空隊的攝影機在某濕原上方拍到用樹木造成的「SOS」字樣。

仔細分析過照片後,發現樹木不像是由強風吹倒而巧合弄成求救字眼,但附近沒有登山道,不是普通登山客所到的場所。發現該求救字眼的第二天,北海道警方乘搭直升機到附近搜索。

在「SOS」的附近,警方發現一具已白骨化的遺體,以及一個載有錄音機和三盒錄音帶的袋子。

錄音帶中載有一把年輕男子的聲音,持續發出長約兩分十七秒類似求助、但又斷斷續續的叫聲:

「我在—崖—上,身—體不能—動,
S—O—S,救—救我,
我—在崖—上,身—體—不能—動,
S—O—S,救—救—我,
我在—第一次—直—升機—看到的地—方,
在很—深—的竹子—的下方,不—能—向上—移—動,
請—從—這裡把—我吊—起。」

可是,檢屍結果顯示,那具白骨化的屍體是位女性。那麼,那段錄音是甚麼一回事?為甚麼錄音者的說話是斷斷續續的?而又是誰有力氣把樹木砍伐,再弄成求救字眼?

參考影片:https://www.youtube.com/embed/18xRDnaOWew
呢單野女子月巴 巴打分享過,我睇下搵唔搵到
[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地著名懸案
https://lih.kg/eBbGCFX

唔係想踩台,而係呢單野真係好懸疑
1. 邊個砌SOS 圖案
2. SOS 圖案既木材存在左好耐,但一路無人睇到
3. 白骨同失蹤者既身份唔match
你聽唔到咩
無開聲聽
睇下面啲comment都好似好正常
你得閒聽下……
係咪改篇?
第三百一十一話:『大雪山SOS事件』

係咪改篇?

翻譯
參考下面條link同wiki
https://fumibako.com/kowai/story/5/4488.html
https://ja.wikipedia.org/wiki/SOS%E9%81%AD%E9%9B%A3%E4%BA%8B%E4%BB%B6
識講識聽再學點寫就易啦
個sos圖案令我諗起納粹喺德國山裡面嘅隱藏符號
嗰度有d樹係唔同品種 會早d轉色 但要飛機某個高度某個方向先會睇到個納粹圖案

同埋最奇怪係男人女人盤骨形狀唔同 咁都可以報錯 唔知有咩內情定日本警察真係咁廢
日本警察嘅廢喺女子月巴d post 都見識到嘅
但我覺得最懸疑係邊個咁好心機砍樹砌個sos 呢
廢真係不分地區

如果唔係求救 砌嚟貪得意咩 除非有其他人砌完又自己走得甩 但呢個可能性極低
要用咁多功夫砌字 砌完都冇力啦
係呀,但現場遇難者話唔係佢哋砌,白骨就應該身前有傷,無乜可能有足夠能力砌到,而且隨身物品無斧頭
我聽晒成首歌都冇覺得有咩嘢
我抱住構思20聲同哭,難道有罪
我知啦 我抱著頭肆意失聲痛哭 難道有罪
link返去之前個故
好強嘅摩擦力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞