【翻譯】短篇日本怪奇物語(九)

1001 回覆
302 Like 3 Dislike
いらっしゃいませ
今日聽咗朋友嘅經歷又打上嚟分享下,聽完我諗唔到合理解釋

報案熱線

咁得人驚
會唔會係發緊夢炸?
第二百九十八話:『返老還童』

老人:「真的可以返老還童嗎?」

西裝男:「當然。弊社開發的最新科技可以讓閣下全身的細胞返回全盛時期,換言之是讓閣下回復年輕。唯一的缺點是,閣下的記憶並不能回到年輕的身驅內。」

老人:「管他的。這些狗屁記憶不要也罷。快給我回復年輕吧。」

在西裝男的指示下,老人走進那看起來像是磁力共振的儀器內。

已經過了數小時,老人心想:「還未完成?已經等了好久。到底這家公司是否騙人的?」

這時,老人聽到腳步聲由遠至近傳來。

西裝男:「辛苦了。」

一把年輕男性的聲音回應:「謝謝你。那麼,我那老年的身軀怎麼辦?」

西裝男:「請不要擔心,弊社會幫助處理的。」

年輕男性:「那就有勞你了。」

此時,老人感到儀器正在移動,心想:「終於到我了。我也像那聲音的主人一樣變得年青吧。」

年輕男性誠心地說:「實在太感激你了。」
複制人?
第二百九十八話:『返老還童』

有啲燒腦,係咪已經完成咗?舊意識連同舊驅體一併銷毀?

Btw
係喎! 跟咗日文寫法

就咁睇字都好絕望
我即場都問咗 但佢肯定唔係發夢 因為佢話仲起身去咗廁所先瞓翻
所以真係無解
我估部電話唔係佢嘅
佢睇咗人哋部電話兼幫人cut埋線
覺得最恐怖既位係複製體係唔知本體原來仲喺原本嘅地方
以為自己就係本體傳送到過黎
所以唔應該存在嘅本體就忽然變到好似係異類咁...
因為已經被複製體取代左
諗落如果自己係本體,就算之後有奇蹟可以逃脫都好
見到複製體都唔知點算
過獎 但求寫得通順
獨居咋佢 得一部電話
sor自膠
佢係睇咗隻鬼個電話呀
仲幫佢cut 埋線,叫佢小心啲

你每個post我都有追
個個訓覺都話自己唔反訓+無鼻鼾
其實會唔會真係發夢
喺山田巴返嚟之前俾大家止住癮先 覺得再也進不了山裏的故事同上吊小鎮最高汁
https://unlin.tw/tag/篠宮神社系列/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞