[百屌成才] 寫左隻主打 widget 嘅 iPhone app! 唔洗開App自動Refresh!

1001 回覆
804 Like 61 Dislike
試過幾次成功設定之後突然冇晒 關唔關疊放事?
1. 你係小型widget定中型?

2. 無哂巴士線意思係d widget黑哂定叫你設定巴士路線/站?
如果係黑哂 重新開機就可以

3. 你係唔係開著左呢個?
小同中型都試過
要重新設定,冇晒揀嘅路線同站
疊放時熄晒兩個功能
try try
點解我巴士實時加唔到嘅,入到去選擇站名就冇反應
正!樓主加油
暫時無咩頭緒
可以的話 app入面撳回報問題聯絡我地阿
要睇下片/圖先可以再調查下
我地留意到如果user禁路線/站名 多於1次 就會出現呢個問題
你可以試下 禁完路線/站名等佢load一陣(可能5秒)
佢就會正常返

好抱歉呢個widget option page係由iOS控制, 佢最大缺點係無loading indicator話俾user 知係度load緊, 而呢個時候user再撳多次選項(因為唔知撳左未) 就會有撳唔到ge情況
之前冇cap低圖同片
到見返時先report 希望冇
想請教下有冇可能自己改個shortcut
改到一個shortcut同時check多過1條線嘅ETA?

幾乎比佢fake左以為有車
十分鐘前睇 同你見到嘅畫面一樣
check左數據來源佢真係feed左『原定班次』過黎

而家再睇101已經再無feed『原定班次』
但係有部分其他路線依然有『原定班次』feed過黎
睇黎數據來源係打風果陣唔係好穩定
bug report完,交比你
ps.巴打好波,love it
勁呀 g持
其實係可行
但個動作幾複雜同唔user-friendly, 同埋唔係Datatone隻app入面做
要好有恆心先可以customize到咁
但未來我地有可能會整得user-friendly d (Siri d suggestion好難整, 要再花多d時間研究下)

我係度粗略講下, 如果你想挑戰下可以試試
俾個小小觀念先
Shortcut 其實係一個指令操作(你讀果個關鍵字)
而一個指令下面可以有進行好多動作 達到一個指令進行多個動作嘅效果
例如你可以customize到你去到某個地點 或者下午6點就自動搵下班車幾時到

假設你想合併968巴士同埋K65港鐵巴士
1. 首先用正常方法, 由Datatone加左2個Siri shortcut (968 同埋 K65),
2. 然後你去捷徑app再edit 968指令
3. 選擇加多個動作
4. 新增Datatone ge『下班車幾時到』動作
5. 撳開『顯示更多資料』, 你會發現佢係無參數嘅指令
6. 之後你要睇返岩岩用正常方法加果個K65巴士指令
7. 將d參數一字不漏咁搬返落968果個新動作度
8. 完成

其實合併動作唔一定只係合併巴士, 地鐵同輕鐵原理都一樣

想問下呢個公告係唔係你想要嘅野?
https://lih.kg/twQNjuX
Btw我發現九巴啲特別班次係睇唔到咩日子咩時間先有 可否加返
暫時數據來源方無提供呢個資料
所以我地都加唔到落去
九巴app有 你地拎唔到果邊的數據?
係拎唔到
佢地要開放出黎先可以用到
即係特別打風時要對照望下先
支持
多謝你咁detailed嘅解釋
啱啱試咗合併兩條捷徑係可以嘅
不過佢都係每次show一條路線

其實我自己研究緊自己個workflow
平時放工有好多方法返屋企
每個方法都要最少轉一次巴士
又有唔同轉車站
所以先諗緊計點用盡你地嘅新功能

Sorry miss咗你條問題
冇錯 係依類型通告呀
你地可以參考下依家機場啲A車
啲schedule全部改曬 官方app長期有通告

另外唔知open data有冇公開埋
實時ETA嘅資訊俾你地加喺個app度
例如班車「行車受阻」/ 預定時間(非實時)
因為等巴士最忌係等緊一班唔會嚟嘅車
單位數巴士Siri 讀出嚟讀多咗個 「號」字
多謝報bug
我地下個版本執返好
港鐵巴士終於有開放數據,我地盡最快速度整合左佢地
不過目前港鐵巴士只係開放左以下路線數據:
506, K12, K14, K17, K18, K51, K52, K52A, K53, K58, K65, K66, K68, K73, K74, K75A, K75P, K76

如果港鐵將來加多d路線,Datatone會盡快更新

2.5.0主要更新項目如下:

改善『巴士小巴』:
新增港鐵巴士,支援Siri及widget自訂功能
修復widget選項容易出現無法載入的情況
加快widget選項頁面加載速度

改善『Siri實時預報』:
新增提示『沒有iOS捷徑App將不能使用Siri實時預報功能』
你現在可以設定Siri最多讀出幾多班車

常見問題link:
https://datatone.hk/zh/faq
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞