[百屌成才] 寫左隻主打 widget 嘅 iPhone app! 唔洗開App自動Refresh!

1001 回覆
804 Like 61 Dislike
介唔介意錄條片whatsapp 我地?
唔好意思我地未係好了解到個問題

我地對Siri建議ge理解係
你用過Siri捷徑之後
Siri會學習你ge使用時間同地點
係差唔多時間同地點建議返user用咩捷徑

如果唔想收到Siri建議
可以去返手機setting disable 建議

又出左黎。未更新ios 之前都唔會咁
感覺上係iOS ge bug?
我地無得自動幫user加widget
你試下重新開機睇下會唔會無返事?
我暫時2部iOS 15 device都無遇到過呢個bug
長噤個Widget, 然後Edit Widget, 將Widget Suggestions 轉Off 試下
叫Siri查ETA係咪要有Shortcut個app?
我自己冇用開所以一早del咗
多謝幫手解答問題

唔講唔知原來有呢樣野
得左

請問呢個應該點用?

你可以去返你想提示落車果個站度禁鐘仔icon
然後就會XXX米通知你
如果300米太遠/近 你可以去setting度調較返距離

不過呢個提示功能暫時比較溫和d
如果你開左靜音就唔會有聲, 如果你開左勿擾模式
要whitelist Datatone入勿擾模式先收到通知

以下係收到通知ge preview:

可以話返俾我地知你想個鬧鐘係進取d 要整到好似鬧鐘咁
定還是而家咁溫和小小會好d 我地再研究下點做

有冇得再執執個widget字型大細
地鐵widget好似有小小唔對位
我地下個版本會汁好d

小型widget空間有限, 好難較大d字
但我地可以再睇多次有無加大小小ge可能性 (可能只係1px)
如果想d字大隻d, 可以用中/大型widget
我地終於做左Siri出黎啦
其實我地一開始做巴士到站果陣已經FF緊
如果問Siri就可以知幾時到就好啦
但當時未研究可以點做 所以都無講太多
我地係好surprise好開心有人留言講想要我地FF緊ge野
https://www.youtube.com/watch?v=oSmL_OMNmx4

岩岩整好條教學片, 可以望望呢度Siri示範點用,
iOS14同iOS15係有少少唔同架

如果要好似條片咁『喂Siri』, 記得要check返:
iPhone 設定 > Siri與搜尋 > 聆聽「喂Siri」是否已啟用
知道空間有限 但變番之前咁其實都已經ok
想問多小小
其實係字體唔同左所以覺得唔好?
定係字型比以前細左所以覺得唔好?

因為我地呢個版本widget字體align左app入面果隻字體
所以widget字型大小有小小出入
會再花時間執下
今次用左比較耐ge時間準備呢個更新
因為今次更新改動比較大 多謝大家耐心等候

2.4.1主要更新項目如下:

全新App icon登場!
Siri捷徑登場!
支援iOS15! iPad都可以加入Widget啦!
中大型Widget支援動態字體, 你可以調較手機字體大小以控制widget字體大小

改善『巴士小巴』:
新增Siri搵下班車功能
新增落車提示功能
新增中型及大型Widget
搜尋路線時設有數字鍵盤方便輸入
聯營線widget現在可以合併特別/繁忙路線
新增64條專線小巴路線

改善『咁大件事一定有人講』:
新增推播通知功能

改善『地鐵實時預報』:

改善『輕鐵實時預報』:
修復在螢幕較細的手機上顯示過大廣告的問題

改善『路面情況』:
修復嚴重問題 - 過海時間widget無法準確更新問題
修復『以行車速度牌取代行車時間顯示器』設定錯誤問題

改善『假期倒數』:
修復冬至日期顯示錯誤問題

常見問題link:
https://datatone.hk/zh/faq
多謝你嘅建議同耐心等候
終於出左中型/大型巴士widget啦
你可以用新版本setup 中型/大型widget啦
多謝你嘅建議同耐心等候
會支援動態文字, d font可以調較得大d
多謝你嘅建議同耐心等候
多謝你嘅建議同耐心等候
多謝你嘅建議同耐心等候
多謝你嘅建議同耐心等候
多謝你嘅建議同耐心等候
中型/大型 巴士自訂功能要多d時間先出到
字體用金萱其實冇問題 只係會有少少影響成個畫面個統一感 呢樣唔係人人都好care
反而係字型大細牽涉咗個排版設計影響到個美觀感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞