[百屌成才] 寫左隻主打 widget 嘅 iPhone app! 唔洗開App自動Refresh!

1001 回覆
804 Like 61 Dislike
多謝你課金支持
我地盡量會係廣告同用戶體驗拎個平衡
盡量會令用家用得舒服
另外可以參與Apple small business program, 咁佢就抽15%而唔係30%
https://developer.apple.com/app-store/small-business-program/
巴打係唔係都有自家app阿
做完Widget自訂之後就會做中型同大型size
要d時間
加油
又食血饅
落左widget 好似唔識自動update
個更新頻率由iOS控制
每日有40-70次refresh次數限制
由iOS決定
如果想睇最新到站預報時間 就要入app睇
或者撳完widget再跳返出去個widget都會refresh到
點解例如九巴啲時間永遠都慢過九巴app 1分鐘左右?
試緊個Widget 加巴士路線 960B,但Failed.....

btw, 如果可以combine 同站(轉車站)某啲路線就正。。
因為我地係用類似四捨五入方法計算時間
例如2分40秒到站,我地會當佢係3分鐘
而九巴就應該係round down,會當佢係2分鐘

所以相對時間(x分鐘後)顯示上會有出入
但絕對時間例如下午3點51分就會同九巴一樣
呢個位點排個次序都唔識變
我呢邊加到bor 你係點樣Fail架?可以講多少少嗎?

雖然加到個widget之後無下班車到站時間 因為九巴無data feed過黎

由於widget位置有限,暫時一個widget只可以show到一個站
遲d有中型/大型widget就可以俾你set到
黎緊我地都會想係app度加入方便轉車人士ge功能
目前構思緊

你都可以試下用巴士小巴果度個地圖功能
睇附近站點或者地圖點返果個站
我裝左落MacBook 之後每次隻app 更新,d widget 就會唔見左要重新加過
不過可能係macOS 問題
巴打你真係好潮
我地都無試過macOS tim
多謝報bug!我地會研究一下點樣決定呢個問題~
M1 MacBook 好野黎
我等緊下部m1 / m1x macbook
等我搭巴士都可以繼續揼code
希望可以加個標籤系統
Save低某一個巴士線嘅巴士站
方便未行到去巴士站都睇到準備到嘅嗰架巴士重有幾耐到站
又得返,
岩岩加線/簡站個陣冇反應...
觀察下先
如果再有問題再話我地知阿
唔該
我地目前打算將widget 當成係標籤系統 ge 功能,只要將常用果d路線加咗係電話widget,可以係主畫面見到到站時間之外,仲可以當係一個shortcut撳入去就快速睇到果條路線嘅所有即時到站時間
仲有呢個空左...
因為72X唔係聯營巴士路線 所以撳聯營車站(Joint stop)就會無站 你試下揀條聯營線例如101號線
就有得揀聯營車站

呢個功能係用黎合併唔同巴士係同一條聯營線上面嘅到站時間
巴打努力,我有課金支持!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞